Franta isi va deschide total piata muncii la 1 iulie pentru opt tari foste comuniste care au aderat la UE in 2004, a anuntat oficial astazi presedintele Nicolas Sarkozy, potrivit NewsIn.

"Va confirm ca toate barierele vor fi ridicate de la 1 iulie, cu un an mai devreme", a spus presedintele francez, la Varsovia. "Cred in Europa, incerc sa demonstreaz acest lucru aici, in Polonia", a adaugat el.
Masura vizeaza Polonia si alte sapte tari: Cehia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania si Slovenia.
Romanii si bulgarii vor ramane sub regimul de derogare de la prevederile comunitare in privinta liberei circulatii a fortei de munca.

Deschiderea pietei franceze pentru cetatenii din Est era prevazuta initial pentru mai 2009, pentru ca, spre deosebire de Marea Britanie, Suedia sau Irlanda, Franta a optat pentru o perioada de tranzitie.

Potrivit Les Echos, gestul are, inainte de toate, o valoare simbolica. In realitate, piata franceza a muncii este deja partial deschisa acestor tari, cetatenii est-europeni avand acces la 60 de meserii incepand din 1 mai 2006, carora li s-au adaugat alte 40 dupa un an.

In consecinta, daca ridicarea restrictiilor ar fi dus la o explozie de imigratie, aceasta s-ar fi produs deja in urma cu doi ani. Nu a fost cazul: intre 1 mai si 31 decembrie 2006, mai putin de doua mii de permise au fost emise est-europenilor, sezonieri sau angajati permanenti.

Masura este cu atat mai asteptata de companii cu cat piata muncii se amelioreaza si angajatorii intampina tot mai multe greutati atunci cand recruteaza. Ridicarea restrictiilor inseamna ca cetatenii est-europeni vor putea primi orice loc de munca pentru care sunt calificati, indiferent daca exista sau nu francezi calificati care l-ar putea ocupa.

Pentru cazul in care vor aparea probleme pe piata muncii, ceea ce este putin probabil, va exista o clauza ce va permite Guvernului francez sa revina la dispozitiile anterioare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.