Armata birmaneza a folosit arme chimice intr-un atac impotriva rebelilor karen, in luna februarie, la frontiera de nord-vest cu Thailanda, este concluzia "Christian Solidarity Worldwide", dupa ce presedintele acestei organizatii pentru drepturile omului, medicul Martin Panter, a facut investigatii la fata locului. Rebelii pretind ca proiectile trase de armata guvernamentala au imprastiat nori de vapori galbeni deasupra pozitiilor lor, iar la scurt timp combatantii au inceput sa vomite sange si nu mai erau capabili sa mearga pe propriile picioare, le-au aparut iritatii pe piele si au suferit de diaree acuta.

Panter a confirmat ca simptomele sunt identice cu cele in cazul unui atac chimic. Birmania este condusa de o junta militara, acuzata de grave incalcari ale drepturilor omului, intre care deplasari fortate de populatie si recurgerea la munca silnica implicand inclusiv copii. Minoritatea karen lupta de 55 de ani pentru independenta, timp in care se estimeaza ca 200.000 de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, majoritatea fiind refugiati in tabere din Thailanda. Un armistitiu convenit verbal anul trecut cu regimul militar de la Rangoon a dat sperante pentru pace, insa recenta inlaturare de la putere a premierului Khin Nyut si plasarea lui sub arest la domiciliu lasa loc temerilor ca armata se pregateste pentru o noua ofensiva puternica impotriva rebelilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.