Înali reprezentani ai ageniilor de management al deeurilor radioactive din Uniunea European s-au reunit ieri la Bucureti pentru a discuta atât despre progresele înregistrate în acest domeniu de rile membre, cât i despre selecia amplasamentului unui depozit interregional de deeuri radioactive care s gzduiasc deeurile înalt active din mai multe ri.

Astfel, potrivit oficialilor europeni, la nivelul Comisiei Europene s-a înfiinat un forum pentru energie nuclear care se va ocupa în mod special de problematica deeurilor radioactive, inclusiv de furnizarea de ghiduri privind programele naionale de gospodrire a deeurilor radioactive.

Una dintre posibilitile luate în calcul de specialitii europeni din domeniu privete construcia unui depozit de deeuri înalt radioactive, de mare adâncime (peste 800 metri), unde s fie strânse deeurile radioactive din mai multe ri (trei sau cinci), neexcluzându-se îns construcia unor astfel de depozite pe teritoriul fiecrei ri. "Energia nuclear trebuie s se dezvolte pentru c reprezint o soluie viabil la micorarea efectului de ser. Din acest motiv este, îns, foarte important i buna gestionare a deeurilor.

La nivelul Uniunii Europene se ia în calcul posibilitatea construirii unui depozit de deeuri înalt radioactive la nivel interregional, pe teritoriul unui stat care se ofer în mod voluntar", ne-au declarat surse apropiate dezbaterilor, precizând c statul gazd va avea avantaje de ordin financiar din partea tuturor statelor care beneficiaz de acest "serviciu". "Nu trebuie sub nicio form anulate sau întârziate programele naionale de realizare a propriilor depozite geologice", au mai spus sursele menionate.
În alt ordine de idei, oficialii europeni au recomandat statelor membre s aprobe construirea unei noi centrale nucleare numai dac s-a prezentat în prealabil un plan sau un program de management al deeurilor.

AIEA ne ajut s gsim locul potrivit noului depozit

În ceea ce privete Agenia Internaional pentru Energie Atomic (AIEA), aceasta i-a reiterat susinerea fa de activitile de creare a unei "reele", formate din specialiti în domeniul gestionrii deeurilor radioactive, a cror colaborare s duc la gsirea soluiilor optime la nivel european, dar i naional.

Un alt subiect important luat în discuie ieri, la cea de-a 45-a reuniune a Clubului Ageniilor din domeniul nuclear, l-a constituit selecia amplasamentului unui depozit destinat deeurilor slab i mediu radioactive, tema fiind propus de ANDRAD ca urmare a faptului c aceasta este actuala prioritate a Ageniei.

De altfel, în implementarea programelor sale de gospodrire a deeurilor radioactive ANDRAD beneficiaz de asisten din partea comunitii europene sub forma unor programe PHARE i din partea AIEA de programe de cooperare tehnic.

"Scopul programului de cooperare tehnic îl constituie iniierea unui program de cercetare în vederea seleciei amplasamentului, care s gzduiasc în principal combustibilul nuclear uzat generat prin funcionarea centralelor de putere de la Cernavod", ne-au declarat reprezentanii ANDRAD.
Spre finalul întâlnirii de lucru, Frana, Lituania i Finlanda i-au prezentat modul de gestionare a deeurilor radioactive din rile lor.

Organizat de ANDRAD, întâlnirea a reunit, în afara reprezentanilor tuturor ageniilor specializate în gestionarea deeurilor nucleare din rile membre UE, i pe cei ai instituiilor româneti de resort i ai Ministerului Economiei i Finanelor. Astfel, în afara secretarului de stat în MEF, Darius Meca, au mai fost prezeni Alexandru Sndulescu i Mircea Ionescu (MEF), Valic Gorea (preedintele Ageniei Nucleare), Vajda Borbala (preedintele Organizaiei de reglementare în domeniul nuclear CNCAN), Teodor Chirica (directorul general al Nuclearelectrica) i nu în ultimul rând reprezentanii ANDRAD.

Fonduri PHARE pentru modernizarea depozitului de la Bia Bihor

România are, în momentul de fa, un singur depozit definitiv pentru deeurile radioactive, la Bia Bihor, care îns are mare nevoie de reabilitare. Dei s-au obinut sumele necesare prin programul PHARE 2006, Guvernul pare s nu fie prea preocupat de demararea procesului de modernizare. Oricum, capacitatea depozitului nu este foarte mare, cantitatea pe care o poate stoca fiind de 5.000 mc deeuri radioactive condiionate în 21.000 containere de 220 l. Spre comparaie, CN Cernavod produce 11.500 tone de combustibil uzat, 7.000 mc de deeuri radioactive rezultate din operare i 16.000 mc deeuri rezultate din dezafectare. Revenind la depozitul de la Bia Bihor, activitatea de depozitare definitiv a început în 1985 i se estimeaz c va continua în urmtorii 25 - 30 de ani, acceptând deeuri radioactive rezultate din industrie, medicin i cercetare. Galeriile de depozitare sunt foste galerii de explorare uraniu care au fost lrgite.

Gheorghe Ioni: "Depozitul geologic ar putea fi construit în 2055"
Întrebat dac s-a luat în calcul gestionarea deeurilor radioactive provenite de la cea de-a doua central nuclear, care se preconizeaz c va fi construit începând cu 2020, preedintele ANDRAD, Gheorghe Ioni, ne-a declarat c Agenia îi va reactualiza actuala strategie în sensul extinderii actualelor capaciti sau al construirii unui nou depozit. "Dac pentru deeurile produse de CNE Cernavod, ANDRAD are în lucru realizarea unui depozit de suprafa care s gzduiasc deeurile produse de cele patru reactoare (dou deja funcionale, pentru unitile 3 i 4 derulându-se procesul de stabilire a campaniei de proiect), pentru deeurile produse de noua central, ANDRAD îi va reactualiza actuala strategie în sensul extinderii actualelor capaciti de depozitare sau construirii unui nou depozit destinat deeurilor slab i mediu active produse de noua central.

În ceea ce privete combustibilul uzat de la cele dou centrale nucleare se va lua în considerare posibilitatea depozitrii lui într-un singur depozit geologic de mare adâncime (800 metri). Actuala strategie prevede construcia unui astfel de depozit în jurul anilor 2055, dar programul de cercetare se afl la început, varianta realizrii unor depozite interregionale fiind i ea luat în considerare. Pentru rile cu programe nucleare de dimensiuni mai reduse, depozitele interregionale par a fi soluia optim, dar gsirea unei ri pe baz de voluntariat, care s gzduiasc un astfel de depozit, este înc dificil. De aceea, fiecare ar trebuie s-i continue propriile programe naionale de realizare a depozitelor geologice, aceasta fiind i recomandarea Uniunii Europene", ne-a declarat Gheorghe Ioni.