Înalți reprezentanți ai agențiilor de management al deșeurilor radioactive din Uniunea Europeană s-au reunit ieri la București pentru a discuta atât despre progresele înregistrate în acest domeniu de țările membre, cât și despre selecția amplasamentului unui depozit interregional de deșeuri radioactive care să găzduiască deșeurile înalt active din mai multe țări.

Astfel, potrivit oficialilor europeni, la nivelul Comisiei Europene s-a înființat un forum pentru energie nucleară care se va ocupa în mod special de problematica deșeurilor radioactive, inclusiv de furnizarea de ghiduri privind programele naționale de gospodărire a deșeurilor radioactive.

Una dintre posibilitățile luate în calcul de specialiștii europeni din domeniu privește construcția unui depozit de deșeuri înalt radioactive, de mare adâncime (peste 800 metri), unde să fie strânse deșeurile radioactive din mai multe țări (trei sau cinci), neexcluzându-se însă construcția unor astfel de depozite pe teritoriul fiecărei țări. "Energia nucleară trebuie să se dezvolte pentru că reprezintă o soluție viabilă la micșorarea efectului de seră. Din acest motiv este, însă, foarte importantă și buna gestionare a deșeurilor.

La nivelul Uniunii Europene se ia în calcul posibilitatea construirii unui depozit de deșeuri înalt radioactive la nivel interregional, pe teritoriul unui stat care se oferă în mod voluntar", ne-au declarat surse apropiate dezbaterilor, precizând că statul gazdă va avea avantaje de ordin financiar din partea tuturor statelor care beneficiază de acest "serviciu". "Nu trebuie sub nicio formă anulate sau întârziate programele naționale de realizare a propriilor depozite geologice", au mai spus sursele menționate.
În altă ordine de idei, oficialii europeni au recomandat statelor membre să aprobe construirea unei noi centrale nucleare numai dacă s-a prezentat în prealabil un plan sau un program de management al deșeurilor.

AIEA ne ajută să găsim locul potrivit noului depozit

În ceea ce privește Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), aceasta și-a reiterat susținerea față de activitățile de creare a unei "rețele", formate din specialiști în domeniul gestionării deșeurilor radioactive, a căror colaborare să ducă la găsirea soluțiilor optime la nivel european, dar și național.

Un alt subiect important luat în discuție ieri, la cea de-a 45-a reuniune a Clubului Agențiilor din domeniul nuclear, l-a constituit selecția amplasamentului unui depozit destinat deșeurilor slab și mediu radioactive, tema fiind propusă de ANDRAD ca urmare a faptului că aceasta este actuala prioritate a Agenției.

De altfel, în implementarea programelor sale de gospodărire a deșeurilor radioactive ANDRAD beneficiază de asistență din partea comunității europene sub forma unor programe PHARE și din partea AIEA de programe de cooperare tehnică.

"Scopul programului de cooperare tehnică îl constituie inițierea unui program de cercetare în vederea selecției amplasamentului, care să găzduiască în principal combustibilul nuclear uzat generat prin funcționarea centralelor de putere de la Cernavodă", ne-au declarat reprezentanții ANDRAD.
Spre finalul întâlnirii de lucru, Franța, Lituania și Finlanda și-au prezentat modul de gestionare a deșeurilor radioactive din țările lor.

Organizată de ANDRAD, întâlnirea a reunit, în afara reprezentanților tuturor agențiilor specializate în gestionarea deșeurilor nucleare din țările membre UE, și pe cei ai instituțiilor românești de resort și ai Ministerului Economiei și Finanțelor. Astfel, în afara secretarului de stat în MEF, Darius Meșca, au mai fost prezenți Alexandru Săndulescu și Mircea Ionescu (MEF), Valică Gorea (președintele Agenției Nucleare), Vajda Borbala (președintele Organizației de reglementare în domeniul nuclear CNCAN), Teodor Chirica (directorul general al Nuclearelectrica) și nu în ultimul rând reprezentanții ANDRAD.

Fonduri PHARE pentru modernizarea depozitului de la Băița Bihor

România are, în momentul de față, un singur depozit definitiv pentru deșeurile radioactive, la Băița Bihor, care însă are mare nevoie de reabilitare. Deși s-au obținut sumele necesare prin programul PHARE 2006, Guvernul pare să nu fie prea preocupat de demararea procesului de modernizare. Oricum, capacitatea depozitului nu este foarte mare, cantitatea pe care o poate stoca fiind de 5.000 mc deșeuri radioactive condiționate în 21.000 containere de 220 l. Spre comparație, CN Cernavodă produce 11.500 tone de combustibil uzat, 7.000 mc de deșeuri radioactive rezultate din operare și 16.000 mc deșeuri rezultate din dezafectare. Revenind la depozitul de la Băița Bihor, activitatea de depozitare definitivă a început în 1985 și se estimează că va continua în următorii 25 - 30 de ani, acceptând deșeuri radioactive rezultate din industrie, medicină și cercetare. Galeriile de depozitare sunt foste galerii de explorare uraniu care au fost lărgite.

Gheorghe Ioniță: "Depozitul geologic ar putea fi construit în 2055"
Întrebat dacă s-a luat în calcul gestionarea deșeurilor radioactive provenite de la cea de-a doua centrală nucleară, care se preconizează că va fi construită începând cu 2020, președintele ANDRAD, Gheorghe Ioniță, ne-a declarat că Agenția își va reactualiza actuala strategie în sensul extinderii actualelor capacități sau al construirii unui nou depozit. "Dacă pentru deșeurile produse de CNE Cernavodă, ANDRAD are în lucru realizarea unui depozit de suprafață care să găzduiască deșeurile produse de cele patru reactoare (două deja funcționale, pentru unitățile 3 și 4 derulându-se procesul de stabilire a campaniei de proiect), pentru deșeurile produse de noua centrală, ANDRAD își va reactualiza actuala strategie în sensul extinderii actualelor capacități de depozitare sau construirii unui nou depozit destinat deșeurilor slab și mediu active produse de noua centrală.

În ceea ce privește combustibilul uzat de la cele două centrale nucleare se va lua în considerare posibilitatea depozitării lui într-un singur depozit geologic de mare adâncime (800 metri). Actuala strategie prevede construcția unui astfel de depozit în jurul anilor 2055, dar programul de cercetare se află la început, varianta realizării unor depozite interregionale fiind și ea luată în considerare. Pentru țările cu programe nucleare de dimensiuni mai reduse, depozitele interregionale par a fi soluția optimă, dar găsirea unei țări pe bază de voluntariat, care să găzduiască un astfel de depozit, este încă dificilă. De aceea, fiecare țară trebuie să-și continue propriile programe naționale de realizare a depozitelor geologice, aceasta fiind și recomandarea Uniunii Europene", ne-a declarat Gheorghe Ioniță.