Aceste persoane vor fi evacuate inainte de miezul noptii, dar in total 158.000 de persoane vor fi dislocate in cadrul unui plan de urgenta vizand reducerea cu o treime a nivelului lacului din Tangjiashan, care continua sa creasca si ameninta sa rupa digul.

O echipa de 1.800 de soldati si politisti incearca sa securizeze un lac artificial format in sud-vestul Chinei dupa seismul din 12 mai, care risca sa inunde zona.

Militarii foloseasc dinamita pentru a arunca in aer depunerile acumulate in urma alunecarilor de teren, care blocheaza cursul unui rau. Autoritatile se tem ca apa acumulata va provoca inundatii in zonele afectate deja de seism.

China Noua anuntase luni ca locuitorii din aval de lac au fost evacuati deja.

Duminica, viceministrul pentru resurse hidrologice, E Jingping, a afirmat ca 30 de lacuri artificiale de acest tip s-au format dupa catastrofa din 12 mai si pun in pericol, in total, 700.000 de persoane. Oficialul chinez a dat asigurari ca situatia este"sub control", recunoscand insa ca ploile anuntate pentru inceputul saptamanii sporesc pericolul.

Lacul din Tangjiashan, al carui nivel a crescut deja semnificativ in urma ploilor de duminica, ar fi cel mai periculos dintre aceste lacuri, potrivit televiziunii de stat CCTV. Luni dimineata, lacul continea 128 de milioane de metri cubi de apa, a anuntat China Noua.