Documentele lasate de un fost ministru canadian la iubita sa erau pentru summitul NATO din Romania Documentele lasate de fostul ministru canadian de externe in apartamentul iubitei sale, gafa care l-a costat functia, erau pentru pregatirea participarii la summitul NATO de la Bucuresti, transmite agentia Canadian Press, in pagina sa electronica.

Potrivit unei surse citate de Canadian Press, pachetul lasat de fostul ministru de externe Maxime Bernier in apartamentul iubitei sale de atunci Julie Couillard, includea documente clasificate si altele facute publice in baza legii accesului la informatie. Intregul pachet de documente era pentru pregatirea participarii lui Bernier la summitul NATO de la Bucuresti, la care Canada a anuntat ca isi va mentine trupele in Afganistan pana in 2011.

"Maxime a venit sa ma vada si a uitat un document", a spus Couillard intr-un interviu televizat difuzat la cateva ore dupa ce premierul Stephen Harper a anuntat ca a acceptat demisia lui Bernier din acest motiv.
Couillard a declarat ca a contactat un avocat atunci cand a gasit documentul si i s-a spus ca acesta este proprietatea Guvernului canadian. "Documentul au fost returnat", a spus ea, adaugand ca Bernier le-a lasat acasa la ea din greseala.
Bernier fusese criticat in ultimele saptamani din cauza relatiei cu Julie Couillard, care avusese legaturi cu doua bande de motociclisti.

Premierul a subliniat ca retragerea lui Bernier nu are nicio legatura cu viata sa privata. El nu precizat nici unde au fost lasate documentele secrete, nici natura lor.
Bernier, in varsta de 45 de ani, a fost numit ministru de externe in august 2007, dupa ce detinuse anterior portofoliul industriei. El a fost vizat de criticile opozitiei, care au culminat cu dezvaluirile potrivit carora Couillard, de care se despartise de curand, avea legaturi stranse cu o banda de motociclisti.
Sustinand ca o astfel de relatie ar putea reprezenta un risc pentru securitatea tarii, opozitia a cerut cu insistenta sa afle daca au fost facute verificari in acest sens. Guvernul a refuzat sa raspunda, subliniind ca aspectul tine de viata personala a oficialului.
Harper a reafirmat luni ca nu intentioneaza "sa faca vreun comentariu in legatura cu fosta partenera a unui ministru".

Opozitia a cerut retragerea lui Bernier si in luna aprilie, cand acesta a pus Ottawa intr-o situatie delicata declarand public ca presedintele afgan Hamid Karzai ar trebui sa il inlocuiasca pe guvernatorul provinciei Kandahar, regiune unde se afla un contingent de 2.500 de soldati canadieni.
Recent, el a fost criticat pentru ca a oferit Programului Alimentar Mondial (PAM) un avion de transport militar canadian care sa transporte elicoptere in Myanmar, in conditiile in care niciunul dintre elicoptere nu era disponibil, iar Ottawa ar fi trebuit sa inchirieze avionul pentru a-si onora promisiunea.
Mai multi responsabili din opozitie au afirmat ca demisia lui Bernier era inevitabila, reprosandu-i premierul ca l-a aparat prea mult timp si cerand precizari in legatura cu documentele secrete. "Este picatura care a umplut paharul, dupa o acumulare de incompetenta", a declarat Jack Layton, liderul Noului Partid Democratic, de stanga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.