"Actele rusinoase ale unora au murdarit numele Africii de Sud, prin comportamente criminale fata de fratii nostri africani (...), dar si alti rezidenti straini, in special asiatici", a declarat seful statului intr-un discurs difuzat de posturile de radio si televiziune din reteaua publica SABC.

"Niciodata de la nasterea democratiei noastre (in 1994), nu am mai vazut o asemenea cruzime", a continuat el, denuntand "crimele comise cu sange rece, atacurile brutale, jafurile".

"Aceste acte contrazic tot ceea ce reprezinta eliberarea noastra de apartheid (...), contracareaza tot ceea ce am incercat sa facem pentru a crea o societate calduroasa si umana, bazata pe valorile ubuntu", traditia de solidaritate africana, a spus Mbeki.

Crimele, violurile si incendiile criminale care au vizat imigrantii incepand din 11 mai in orasele de Africa de Sud s-au soldat cu cel putin 50 de morti, sute de raniti si 35.000 de refugiati.

Presedintele sud-african, foarte criticat pentru ca nu a intervenit public in cele doua saptamani de la declansarea incidentelor, a avertizat ca daca xenofobia prinde radacini, aceasta va readuce tara intr-un "trecut de violente".

"In propria noastra tara, trebuie sa continuam sa traim ca buni vecini cu fratii si surorile noastre din alte tari africane", a continuat el.

"Ca sud-africani, nu trebuie sa uitam niciodata anumite lucruri: nu trebuie sa uitam ca lupta noastra pentru eliberare a fost intotdeauna atat nationala, cat si panafricana (...); nu trebuie sa uitam ca multi din regiunea noastra au fost ucisi in represalii de regimul apartheid, pentru ca ne sustineau in lupta noastra", a mai spus presedintele.

"Violenta si infractionalitatea la care am asistat sunt o tentativa de a murdari numele celor mai buni lideri ai nostri", printre care al primului presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Madela. "Asa ceva nu poate fi permis", a spus Mbeki.

Presedintele a promis ca Guvernul cauta solutii pentru a raspunde temerilor economice ale populatiei, considerate a fi la originea valului de violente impotriva strainilor.