Cel putin sapte persoane si-au pierdut viata duminica, in centrul Statelor Unite, in urma unor tornade si furtuni puternice, insotite de descarcari electrice, care au afectat centrul tarii, au anuntat autoritatile, conform NewsIn.

In centrul statului Iowa, oraselele Parkersburg si New Hartford au fost afectate duminica dupa-amiaza de cel putin o tornada puternica, soldata cu moartea a sase persoane si care a lasat in urma 50-60 de imobile prabusite.

Echipele de salvare cerceteaza cladirile daramate din orasul Parkersburg, cu 1.800 de locuitori, situat la aproximativ 130 de kilometri nord-est de Des Moines, a anuntat Bret Voorhees, un responsabil din serviciile de interventie. Alte 650 de persoane locuiesc in New Hartford.

Un copil in varsta de doi ani a murit in Hugo, Minnesota, unde zeci de case au fost distruse de ceea ce pare sa fi fost o tornada, potrivit presei locale.

Furtunile, cu grindina si vant puternic, s-au deplasat duminica din Texas pana in Minnesota.

Intalnirea masei de aer cald provenind din est cu cea de aer rece din vest a produs conditiile ideale pentru formarea tornadelor. In Statele Unite, sezonul tornadelor atinge punctul maxim in cursul primaverii si la inceputul verii, dar aceste sisteme meteorologice pot aparea si toamna.

Peste 100 de persoane si-au pierdut viata anul acesta in Statele Unite in urma tornadelor, dintre care doua sambata, in Kansas.

"Am inregistrat, cu siguranta, un numar neobisnuit de mare de victime, deoarece am avut ghinionul ca tornadele sa afecteze zone populate", a explicat Roger Edwards, meteorolog la Centrul pentru prezicerea furtunilor (SPC) din Norman, Oklahoma.

In medie, in perioada 1997 - 2006, tornadele au provocat moartea a 54 de persoane anual.

Potrivit SPC, care urmareste si emite avertismente pentru zona cunoscuta si drept "Aleea Tornadelor" (Tornado Alley), cuprinsa intre statele Texas si Minnesota si North Dakota, anul acesta s-au primit informatii despre aproximatv 1.000 de tornade, cu mult peste media de 500-600. Expertii de la institut au precizat, insa, ca este posibil ca numarul sa nu fie exact, deoarece pot exista mai informatii din mai multe surse despre aceeasi tornada.

Sistemul meteorologic care a produs tornadele din ultimele trei zile s-a deplasat treptat catre est, dar intensitatea sa va scadea, a dat asigurari Edwards.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.