Luarea deciziilor majore de catre comunitatea internationala este imposibila fara Rusia si China, afirma noul presedinte rus, Dmitri Medvedev, la Beijing, in timpul celei de-a doua vizite internationale de la alegerea sa ca presedinte.

Presedintele rus a insistat, intr-un discurs sustinut la Universitatea din Beijing in ultima zi a vizitei sale de stat, ca Rusia si China, fondatoare ale Organizatiei de la Shanghai in 2001, isi vor intari cooperarea in domeniul securitatii, “indiferent daca unora nu le place aceasta”.

Inaintea acestui discurs, Medvedev si omologul sau chinez, Hu Jintao, au semnat o declaratie comuna de condamnare a planurilor SUA de construire a unui Scut antiracheta in Europa de Est, planuri concretizate deocamdata doar partial, prin acceptul guvernului ceh de amplasare a unei instalatii radar. Cele doua tari sunt, de asemenea, impotriva planurilor de cooperare SUA-Japonia in problema Scutului antiracheta.

“Rusia si China au o misiune comuna. Trebuie sa ne extindem cooperarea economica, dar si schimburile comerciale, sa punem accentul pe investitii reciproce, pe cooperarea in domeniul industrial si alte forme de contacte economice”, a afirmat Medvedev inca de la inceputul vizitei de stat. In prima zi, Medvedev si Hu au semnat acorduri de dezvoltare a infrastructurilor de transport, cooperare interbancara si de migratie a fortei de munca si au cazut de acord sa incheie in 2008 un plan de lucru pentru aplicarea Tratatului de baza ruso-chinez pana in 2012.

Negocierile asupra planurilor Rusiei de construire a unui oleoduct spre China (tara avida de combustibil pentru economia ei cu cea mai exploziva crestere pe plan mondial) au ramas totusi in impas. Cele doua tari sunt in competitie pentru resursele de hidrocarburi ale Asiei Centrale, competitie in care Medvedev (fost presedinte al Gazprom) a marcat un punct la inceputul mandatului sau prezidential, vizitand Kazahstanul.

Presedintele Chinei este asteptat sa intoarca vizita liderului rus anul viitor. Pentru predecesorul sau, Vladimir Putin, China a fost prima destinatie asiatica, la aproximativ doua luni de la alegerea in fruntea statului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.