Exista un profet al petrolului. Se numeste Arjun Murti. Traieste in Statele Unite si prezicerile sale s-au adeverit intotdeauna. In urma cu ani, cand a prezis ca pretul barilului de petrol va atinge cota apocaliptica de 100 de dolari, lumea politica si financiara a ras de el.

"New York Times" atentiona sambata, 24 mai 2008, ca astazi, cand barilul a ajuns la 135 de dolari, nimeni nu mai rade. Dimpotriva, toata lumea are frisoane.

Pentru americanul de rand, cifrele acestea nu spun multe, dar cand se duce la benzinarie sa-si umple rezervorul la masina si trebuie sa plateasca patru dolari pentru un galon de benzina, il apuca brusc nervii. "Profetul petrolului" da de stire ca pretul va sari la 200 de dolari barilul, si chiar mai mult. E o chestiune de ani sau cine stie, de luni. Cert este ca, la un asemenea pret, nu numai economia americana va sari in aer, dar odata cu ea si restul lumii.

Zilele trecute, potentatii americani ai petrolului l-au mobilizat pe presedintele Statelor Unite, George W. Bush, sa faca un gest de necrezut: ei l-au trimis in Arabia Saudita sa-i solicite pe sauditi sa mareasca extractia de titei. Abdallah al Arabiei Saudite s-a facut ca nu aude - are si regele calculele sale, de ce sa-l vanda acum cu 135 de dolari, cand toate pronosticurile apreciaza ca in curand pretul va deveni 200 de dolari per baril. Murti are 39 de ani, a trait si a vazut multe, stie ca setea de petrol a lumii nu poate fi indestulata. "Profetul petrolului" sustine ca nu speculatiile petrolifere intretin curba ascendenta de peste 100 de dolari barilul, iar disparitia brusca a speculantilor nu va determina automat brusca scadere a pretului pe piata petrolului. Motiv in plus ca "New York Times" sa avertizeze ca ne putem astepta la ce e mai rau, adica la 200 de dolari barilul, la 6 de dolari per galonul de benzina. Termenul "Super Spike" inventat de Murti e la mare moda, preturile fac salturi incredibile, confirmand profetiile sale pesimiste.

Exista analisti convinsi ca grijile petrolifere americane determina strategii satanice. Ele graviteaza in jurul intentiei unor tari producatoare de petrol de a renunta la moneda americana in tranzactiile petrolifere. In fruntea acestor manipulatii se situeaza Iranul, al patrulea furnizor de titei din lume, care a renuntat la dolar ca moneda de tranzactie petroliera. Iranul lui Ahmadinejad incearca sa-i convinga acum si pe alti furnizori de petrol ca dolarul "nu-i o moneda fiabila". O analiza efectuata de "Wordpress" subliniaza pericolul declansarii unui razboi financiar devastator impotriva dolarului in cazul renuntarii la aceasta moneda de catre OPEC in tranzactiile petroliere. Pe tabla de sah a jocurilor finantei internationale, o asemenea mutare va genera o cerere uriasa pentru euro, asociata cu o oferta considerabila de dolari pe pietele financiare internationale.

Evident, un flux imens de "petro-dolari" va trebui sa fie absorbit de Statele Unite, ceea ce va genera inflatie si nesiguranta economica. Iata cum petrolul, care din totdeauna se afla in custodia consortiilor americane, poate deveni o "arma de distrugere in masa" folosita de dusmanii Statelor Unite. Teheranul incearca sa-si faca aliati cu orice pret. Hossein Noghrehkar Shirazi, ministrul-adjunct al petrolului din Iran, a calatorit in acest sens la Moscova, unde s-a intalnit cu Vagit Alekperov, directorul executiv "Lukoil", cel mai mare producator independent de titei din Rusia.

Iranienii i-au momit pe rusi, propunandu-le sa participe la dezvoltarea noilor rezerve de petrol si gaze descoperite in Iran. Shirazi a sugerat "Lukoil"-ului sa tranzactioneze pe viitor in ruble, nu in dolari. Imediat, Andrei Gaidamaka, directorul de dezvoltare strategica Lukoil, a declarat: "Suntem ingrijorati de slabiciunea dolarului!". Nici Alexander Medvedev, presedintele-adjunct "Gazprom", grup care livreaza un sfert din gazele naturale in Europa, n-a ramas mai prejos. El a declarat ca "Gazprom"-ul studiaza posibilitatea vanzarii in viitor a petrolului si gazelor naturale in ruble, si nu in dolari. O astfel de masura va da un puternic impuls politicii enuntate de fostul presedinte si actualul premier al Rusiei Vladimir Putin, care activeaza pentru un rol mai important al monedei rusesti in lume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.