Germania va inaugura marti in centrul Berlinului un monument in memoria miilor de homosexuali deportati sau torturati de nazisti si ale caror suferinte au fost mult timp ignorate, relateaza AFP.

Memorialul, ridicat in apropiere de Poarta Brandeburg, aduce un omagiu miilor de homosexuali si lesbiene persecutati intre 1933 si 1945. Potrivit estinmarilor, intre 5.000 si 15.000 de homosexuali au fost deportati in lagare, unde nu au fost ucisi imediat, majoritatea dintre ei fiind obligata sa poarte, ca semn distinctiv, un triunghi roz care ii plasa pe scara cea mai joasa in ierarhia lagarelor. Majoritatea a murit de epuizare sau rele tratamente.

Aceasta politica, pe care nazistii nu o aplicau decat germanilor - din dorinta de a "purifica" rasa ariana - a dus la experimente medicale pe prizonierii homosexuali, supusi la injectii cu hormoni, lobotomii sau castrari.

Amintirea acestor atrocitati nu mai poate fi transmisa prin marturie directa. Pierre Seel, un francez din Alsacia, care era ultimul supravietuitor dintre aceste victime ale nazismului, a murit in noiembrie 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.