Discutiile despre creeraea unui astfel de grup au fost intensificate cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti. In cadrul intalnirii de luna trecuta cu omologul sau roman la Neptun, presedintele american George W. Bush vorbea despre nevoia intensificarii dialogului pe aceasta tema la nivel de experti pentru a gasi o solutie menita sa rezolve aceasta problema a vizelor pentru SUA.

Se pare ca, la 31 ianuarie 2007, rata de refuz a cererilor de viza pentru SUA era de trei ori mai mare decat limita maxima prevazuta de legislatia SUA. MAE a precizat ca principala problema cu care se confrunta Romania in eforturile de accedere in Visa Waiver Program (VWP) este legata de rata de refuz a cererilor de viza.

Conform statisticilor rata de refuz a cererilor de viza a fost, la 31 ianuarie 2008, de 31,3%, in timp ce legislatia americana prevede o limita de 10%. Oficialii din Ministerul de Externe precizeaza ca acest aspect a beneficiat de o atentie speciala din partea autoritatilor romane, care au abordat chestiunea in contactele politico-diplomatice la toate nivelurile cu oficialii americani, atat la Bucuresti, cat si la Washington.