Prima vizita in strainatate a noului presedinte rus, Dmitri Medvedev, a avut loc in Kazahstan, fosta republica sovietica extrem de atractiva pentru Rusia din cauza pozitiei sale geopolitice si a uriaselor sale rezerve de petrol.
In codul diplomatic, locul in care un sef de stat face prima sa vizita oficiala in functie e intotdeauna ales cu mare grija, deoarece prin asta se transmite un semnal foarte puternic in legatura cu prioritatile externe ale mandatului sau. Kazahstanul, ca de altfel si celelalte republici central-asiatice, este extrem de important pentru Moscova, care vrea nu numai sa aiba siguranta unei abundente de resurse energetice, dar mai vrea si ca aceste republici sa exporte majoritatea acestor resurse prin conducte care strabat Rusia spre Occident. Astfel, Rusia ar fi punctul nodal al rutelor energetice care aprovizioneaza Europa, Europa care astfel ar deveni tot mai mult dependenta de guvernul de la Moscova.

Cum Kazahstanul incearca treptat sa scape de acest cvasi-monopol al Rusiei asupra transportului de petrol si gaze, incercand sa se apropie de China, de Europa si de America, Rusia este in pericol de a pierde putere tocmai in ceea ce ea considera sfera sa legitima de interes, asa-numita "strainatate apropiata". Medvedev vrea ca primul lucru pe care il face in legatura cu Kazahstanul este convingerea acestei tari sa isi exporte petrolul printr-o conducta care sa aiba ca terminal portul rusesc Novorossyisk. Rusia se concentreaza tot mai mult asupra statelor ex-sovietice asiatice, in conditiile in care are tot mai multe probleme cu Uniunea Europeana si relatii tot mai proaste cu Georgia si Ucraina, care vor sa adere la NATO, reducand astfel sfera de influenta rusa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.