"In prezent, avem un acord de baza si in acest moment discutiile dintre Rosneft si CNPC se afla in stadiul final", a declarat Medvedev, intr-un interviu acordat presei din China, care a fost publicat si pe pagina de internet a Kremlinului.

Aceasta conducta va constitui un tronson suplimentar al conductei gigant, care acum se afla in constructie, intre regiunea Irkutsk din Siberia si tarmul Pacificului.

Tronsonul suplimentar catre China, odata construit, va permite livrarea petrolului din Siberia, in mod direct, catre terminalul petrolier din Daqing, in nordul Chinei.

Rusia a ezitat mult timp in realizarea acestui proiect si a negociat o lunga perioada asupra capacitatii conductei, precum si in privinta conditiilor finantarii acesteia. Responsabili rusi au indicat ca lucrarile ar putea incepe din 2008.

In cadrul interviului, presedintele rus a mentionat, de asemenea, "cresterea enorma, fara precedent" a exporturilor energetice rusesti catre China, pana la 6,7 miliarde dolari in 2007, fata de 500 milioane dolari in 2001.