Liderul al-Qaida, despre care se crede ca se ascunde langa granita dintre Pakistan si Afganistan, a stat mai mult pe margine in timp ce conflictul israeliano-palestinian atragea atentia asupra puterii Hezbollah, tot mai mare in Liban, au declarat analistii.

"Hezbollahul il inlocuieste pe ben Laden ca lider al jihadului", spune James Lewis de la Centrul pentru Studii strategice internationale. "El este in competitie pe o piata noua in ceea ce priveste influenta si ii este greu", a subliniat el.

Un oficial israelian din domeniul apararii a spus recent ca amenintarile al-Qaida nu constituie o sursa deosebita de ingrijorare, avand in vedere ca sistemul de aparare si securitate se concentreaza deja pe combaterea atentelor palestiniene. Insa un oficial american a declarat ca al-Qaida ramane o amenintare potentiala, iar Mustafa Alani, analist, spune ca daca reteaua nu respecta cuvintele lui ben Laden privitoare la un atac impotriva Israelului, efortul sau va fi in van. Ben Laden a sustinut si in trecut drepturile palestinienilor, dar in ultimele trei mesaje s-a concentrat pe aceasta chestiune. "In ultima vreme s-a inregistrat un val de mesaje din partea teroristilor in care Israelul a fost tema centrala - una despre care al-Qaida crede ca rezoneaza in lumea musulmana", a spus un oficial american.

Competitie intre organizatiile teroriste musulmane

Ben Laden a declarat in mesajul de vineri, care a coincis cu celebrarea a 60 de ani de la infiintarea statului Israel, ca acest conflict israeliano-palestinian se afla in centrul luptei musulmane cu Occidentul. Duminica, el le-a cerut musulmanilor sa lupte cu guvernele arabe care discuta cu Israelul si a criticat Hezbollah, grupare considerata invingatorul din razboiul du Israelul din 2006.

Ben Laden l-a criticat pe liderul Hezbollah, Nasrallah, ca a atacat militantii sunniti si l-a acuzat ca a primit cu bunavointa "fortele cruciate" - trupele ONU de mentinere a pacii.