Rusii sustin ca petrolierele europene nu vor face fata in noile conditii

Gazprom, compania ce detine monopolul exportului de gaz rusesc si asigura un sfert din necesarul european de gaze, a avertizat tarile UE ca planul Comisiei Europene de a dezmembra gigantii din domeniul energiei pune in pericol securitatea energetica a statelor membre, transmite Herald Tribune.
La conferinta UE-Rusia dedicata energiei, Stanislav Tsygankov, directorul executiv al Gazprom, a declarat ca proiectul Comisiei Europene prin care productia, transportul si distributia energiei nu vor putea constitui obiectul de activitate ale unei singure companii va crea "instabilitate si nesiguranta" in acest sector. "Spuneti-mi ce companii vor putea sa investeasca pe termen lung in astfel de conditii", a intrebat retoric seful Gazprom la conferinta organizata de compania sa si de Consiliul German pentru Politica Externa.

Potrivit lui Tsygankov, daca s-ar aplica masurile propuse, companiile europene ar putea ramane fara active. Iar companiile de energie non-UE, spre exemplu, Gazprom ar putea sa aiba restrictii in ce priveste propriile investitii, precum si participatii limitate in companiile europene. Mai mult, Gazprom ar fi fortata sa renunte la gazele transportate care vin pe sub Marea Baltica in Germania. Aceste "pericole" au determinat Gazprom sa caute aliati printre marile companii de energie din Europa.

Razbunare prematura

Pe de alta parte, Gazprom, care-si vede periclitata pozitia forte detinuta in economia UE, si-a reinnoit amenintarile privind masurile reciproce ce vor fi adoptate contra companiilor occidentale care vor sa investeasca in Rusia, in cazul in care nu i se va permite sa se extinda in spatiul comunitar.
Si reprezentantii mediului de afaceri rusesc au avertizat comisia ca introducerea acestor masuri va provoca masuri reciproce din partea Rusiei. Se pare ca totusi "razbunarea" rusilor este anterioara "provocarilor" CE. Luna trecuta Kremlinul a dat publicitatii o lista a companiilor considerate strategice si, deci, inaccesibile investitiilor straine. Iar companiile petroliere din Rusia sunt obligate sa vanda Gazprom tot petrolul pe care-l extrag. Totusi, pana acum, CE nu a prezentat propunerile finale pentru companiile de energie non-UE ce intentioneaza sa investeasca in tarile UE.

Greii energiei europene se aduna in jurul Gazprom

Cel putin la fel de relevanta este si alianta tacita a marilor companii europene de energie care se opun propunerilor comisiei pentru a-si proteja activele si investitiile. In timp ce comisia sustine ca aceste masuri vor stimula concurenta si vor ieftini energia, companiile considera ca rezultatul firesc va fi o slabire a securitatii energetice, deoarece investitiile in domeniu nu vor mai prezenta interes. In acelasi timp, aceste companii au contracte pe termen lung cu Gazprom, care le garanteaza materia prima. In schimb, Gazprom a primit unda verde pentru a intra in sectorul de distributie. E.ON Ruhrgas, Wintershall, Gaz de France si Eni considera ca planul Bruxelles-ului va faramita companii cu activitati complexe, lucru care nu poate decat sa reduca investitiile, in timp ce cererea de gaz din economia europeana urmeaza sa creasca cu 1,3% pe an in urmatoarele doua decenii. Dupa estimarile lui Jean-Marie Dauge, vicepresedinte al Gaz de France, investitiile necesare vor fi de 4,24 mii de mld. intre 2006 si 2030. Totodata, el a avertizat ca daca aceste masuri vor fi adoptate, s-ar putea ca aceste investitii imense sa nu fie realizate.

"Industria gazului e o industrie in extindere", a spus Dauge. "Ar fi o greseala strategica de proportii pentru acest domeniu, daca CE isi va realiza intentiile". Matthias Rüte, director pentru energie si transport din Comisia Europeana, a recunoscut ca exista o dependenta mutuala in crestere in domeniul energiei, dar si-a exprimat indoiala cu privire la "marile investitii" ale Gazprom. Totodata, s-a aratat neincrezator ca Rusia ar dispune de rezerve suficiente pentru a satisface atat cererea interna, cat si pe cea externa, aflata in crestere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.