Comisia Europeana declara ca va interzice importurile din Ucraina de ulei de floarea soarelui, dupa ce s-a constatat ca mii de tone au fost contaminate cu urme de ulei mineral, care nu e destinat consumului alimentar.

Uleiul folosit la gatit a ajuns deja in peste 20 de tari din Europa si chiar mai departe de continent.
Scandalul a dus deja la demisia sefului autoritatii pentru siguranta alimentara din Grecia.

Un oficial de la Comisia Europeana a declarat BBC-ului ca autoritatile ucrainiene nu au reusit sa ofere garantii ca nu va mai fi exportat nici un fel de ulei contaminat in Uniunea Europeana.

Oficialul a adaugat ca e de asteptat ca interdictia sa intre in vigoare martea viitoare.

S-a constatat ca in total patruzeci de mii de tone de ulei de floarea soarelui nerafinat din Ucraina au fost contaminate cu urme de ulei mineral.

Potrivit Comisiei Europene, aceste urme nu reprezinta un pericol pentru sanatate.

Dar uleiul contaminat si-a facut aparitia in 13 tari europene, precum si in alte noua state din afara zonei economice europene.

Seful agentiei de siguranta alimentara din Grecia, Evangelos Lazos, a fost silit sa isi dea demisia, in urma acuzatiilor ca agentia sa nu a actionat suficient de rapid pentru a retrage de pe piata produsele contaminate.

Nu exista pana in prezent nici o reactie oficiala din partea autoritatilor de la Kiev, dar interdictia reprezinta o lovitura pentru Ucraina - nu numai din punct de vedere comercial, ci si al credibilitatii sale la Bruxelles.

Guvernul ucrainean se afla in prezent in plin proces de negociere a unui acord de comert liber cu Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.