Parlamentarii europeni au criticat ieri, intensificarea violentelor xenofobe impotriva romilor din Italia si au reamintit Guvernului Silvio Berlusconi datoria sa de a respecta principiile statului de drept si reglementarile europene, transmite NewsIn.

In fata parlamentarilor europeni, comisarul european pentru afaceri europene Vladimir Spidla a condamnat ferm incendierea taberelor de romi, saptamana trecuta, la Napoli. Recunoscand ca nu este vorba despre cazuri izolate in Europa, comisarul european a respins "in mod categoric orice stigmatizare sau amiliare a romilor cu infractorii".

"Violenta rasista care se hraneste cu populism politic, cu discursuri de incitare la ura si atentie mediatica poate fi observata in numeroase tari membre", a adaugat Spidla in cursul unei dezbateri din Parlamentul European de la Strasbourg.

Intr-un avertisment aproape transparent, oficialul european a reamintit ca "lupta impotriva infractionalitatii trebuie sa se faca cu respectarea principiilor statului de drept", in contextul in care Guvernul Berlusconi se pregateste sa faca publice miercuri un pachet de masuri referitoare la siguranta si combaterea imigratiei ilegale.

"Romanii se bucura de aceeasi libertate de circulatie ca ceilalti cetateni ai Uniunii" si "Comisia se va asigura ca drepturile lor sunt respectate", a spus Spidla, facand aluzie la prezenta a numerosi romi de nationalitate romana in Italia.

Astfel, o "decizie de expulzare trebuie sa se ia numai in cazuri specifice", a reamintit el, precizand ca in caz de expulzare imediata, "urgenta trebuie justificata clar".

Organizarea acestei dezbateri a fost impusa luni de europarlamentarii socialisti, in pofida opozitiei grupului conservator, din care face parte partidul lui Silvio Berlusconi Forza Italia.

La Roma, ministrul italian de externe Franco Frattini contratacase, estimand ca ar fi "grav sa se profite de o scena internationala pentru atacarea" Italiei, adaugand ca nici nu crede ca acest lucru s-ar putea intampla.
Presedintele grupului socialist, germanul Martin Schulz, s-a aparat de orice "intentie de a pune sub acuzare Italia". "Nu este un atac, ci o propunere de cooperare cu autoritatile italiene" intr-o problema care "exista de mult timp si nu a aparut odata cu noul guvern italian", a insistat el.

Mai general, potrivit lui Martin Schulz, obiectivul este sa se stabileasca "ce se poate face la nivel european pentru a ameliora situatia" celor trei sau patru milioane de romi care s-ar afla in Europa potrivit Comisiei.
Numerosi europarlamentari au fost totusi mai putin diplomati, neezitand ca denunte adevarate incalcari ale "drepturilor omului" comise impotriva romilor din Italia.

Intoarsa dintr-o vizita in taberele de romi de la Roma si Napoli, la sfarsitul acestei saptamani, liberala ungara de etnie roma Viktoria Mohacsi a tras un semnal de alarma cu privire la situatia celor 160.000-200.000 de romi din Italia. "Cea mai dezastruoasa situatie pe care am vazut-o in viata mea", a spus ea.

"Nu as spune ca tara mea este un paradis pentru romi, dar cel putin avem cetatenie si traim in case, in pofida segregarii de secole", a adaugat Mohacs, care militeaza de mult timp pentru cauza romilor in Europa.

In Italia, multi dintre romi, mai ales cei originari din fosta Iugoslavie, sunt apatrizi, nu au acces la educatie sau la ingrijiri medicale, a spus ea.

Roma, spre deosebire de Madrid, de exemplu, nu a cerut niciodata fonduri europene pentru integrarea acestei etnii.

Dezbaterea a fost si ocazia pentru schimburi de replici aprinse intre europarlamentarii italieni de diverse culori politice, reflectand intensitatea dezbaterii in curs in Italia in ceea ce priveste masurile asteptate miercuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.