Pe insula estoniana Hiiumaa a inceput procesul impotriva lui Arnold Meri, veteran al Marelui Razboi pentru Apararea Patriei si fost membru al CC al Partidului Comunist al Estoniei.

Arnold Meri, caruia i-a fost acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice in 1941, e acuzat de imlicare in deportarea civililor in 1949. In cazul in care va fi gasit vinovat, va fi condamnat la inchisoare pe viata.
Procesul se desfasoara in orasul Kardla. Marti sedinta de judecata a fost amanata la cererea avocatului lui Meri care a cerut o examinare medicala suplimentara a clientului sau.

Arnold Meri este acuzat ca a participat la deportarea 251 de persoane in martie 1949. La acea vreme el era membru al CC al Partidului Comunist al Estoniei si prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist.

Organele de ancheta ale Estoniei au discutat cu 78 dintre cei deportati de pe insula Hiiumaa. Marturiile acestora vor fi prezentate in timpul procesului.

Potrivit afirmatiilor unor fosti deportati, atunci cand s-a constatat ca, din cauza nivelului redus al apei, un vas special nu s-a putut apropia de insula pentru a-i imbarca pe cei care urmau sa fie deportati, Meri a organizat personal transportarea acestora cu scutere de pe insula spre acel vas.

Martorii mai sustin ca cei care efectuau deportarea nu au crutat nici batranii, nici copiii. Potrivit datelor de care dispune ancheta, au fost deportati inclusiv 13 batrani de peste 75 de ani, dintre care 11 au murit, precum si peste 60 de copii cu o varsta de pana la 12 ani.

Justitia estoniana echivaleaza deportarea persoanelor cu genocidul, care nu are termen de prescriptie.

Legitim "in acceptia acelor timpuri"

Arnold Meri spune ca intr-adevar a participat la actiunile de deportare a populatiei civile de pe insula Hiiumaa, dar nu in felul in care sustin anchetatorii estonieni.

"La proces se incearca sa fiu prezentat drept organizator al deportarilor - a declarat Arnold Meri pentru BBC. Eu insa am fost trimis acolo ca, in termenii, in acceptia acelor vremuri, sa verific legitimitatea acelor masuri".

Potrivit lui Meri, masurile de atunci erau legale si legitime, deoarece se bazau pe legile acelei perioade staliniste.

"Alta vorba este daca au fost umane sau nu - a mentionat insa Meri. Mi-am exprimat opinia in acest sens la sfarsitul anilor '80, cand respectiva decizie a fost condamnata intr-o sedinta a Sovietului Suprem al republicii noastre. Am fost deputat si am votat atunci pentru condamnarea acelor proceduri".

"Sa-i lasam pe batrani in pace"

Fostul deputat in Parlamentul Estoniei din partea partidului Uniunea Isamaa si Res Publica Mihail Lotman considera ca "deja ar fi timpul sa-I lasam in pace atat pe vechii comunisti, cat si pe vechii nazisti".

"In cazul lui Arnold Meri - a mentionat Lotman pentru BBCRussian - mai sunt in viata multe dintre victimele lor, oameni care au suferit din cauza lui, iar atitudinea mea de iertare nu conteaza prea mult pentru ei".

Intrebat daca pune semnul egalitatii intre membrii partidului comunist si cei ai partidului national socialist (NSDAP), Lotman a raspuns negativ, deoarece „sunt doua partide diferite". Dar „intre oamenii care participa la represiuni in masa trebuie pus acest semn de egalitate, indiferent de ideologie" - a adaugat fostul deputat.

Arnold Meri nu a fost un organizator al deportarilor, mentioneaza publicistul Leivi Sher, fostul primar de Tallinn. Fiind doar un functionar de partid , in 1949 Meri nu a putut sa se eschiveze de la participarea in actiunile de deportare.

„Sa condamni insa deportarea drept actiune total ilegala, act criminal impotriva umanitatii este absolut obligatoriu", - considera Sher, care mai spune ca intre nazisti si oameni ca Meri nu trebuie pus un semn de egalitate.

Arnold Meri are aproape 90 de ani si este bolnav de cancer. El a fost exclus din Partidul Comunist si lipsit de titlul de Erou al Uniunii Sovietice in 1951. Calitatea de membru si titlul de Erou i-au fost restabilite dupa congresul XX al PCUS.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.