Majoritatea francezilor cu drept de vot intentioneaza sa voteze impotriva noii Constitutii europene in cadrul referendumului pe aceasta tema, care va fi organizat la sfarsitul lunii viitoare, releva un sondaj de opinie TNS/Sofres, publicat ieri, transmite Reuters. Potrivit rezultatelor sondajului, 55% dintre persoanele chestionate au declarat ca nu vor sustine ratificarea noii Constitutii europene, in vreme ce doar 45% vor raspunde afirmativ acesteia. Totodata, 28% dintre francezii intervievati au afirmat ca nu au o parere clar conturata despre subiect, declarandu-se indecisi.

Dintre cei 72% care si-au exprimat intentiile de vot, 14% au spus ca isi mai pot schimba parerea pana la data organizarii referendumului, spre deosebire de 58%, care s-au declarat siguri de optiunea lor. Sondajul de opinie publicat ieri a fost realizat la initiativa publicatiei franceze "Le Monde", postului de radio RTL si postului de televiziune LCI, pe un esantion de 1000 de persoane, fiind al 19-lea sondaj consecutiv care reflecta optiunile negative al populatiei franceze fata de adoptarea noii Constitutii europene.

"Pronosticul nu este decis," a comentat prim-ministrul francez, Jean-Pierre Raffarin, reactia publicului din Franta, subliniind ca "multi dintre francezi inca nu s-au hotarat." In acest context, Raffarin a aratat ca "este nevoie de a fi explicata situatia". "Intreaga Europa va avea de suferit in cazul in care votarea Constitutiei va esua," a apreciat, la randul sau, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. "Un astfel de obstacol ar diminua sansele unui dialog mai intens intre NATO si UE. Europa ar fi ocupata de ea insasi in loc de problemele lumii," a mai adaugat Scheffer.

Reticenta publicului francez fata de votarea Constitutiei europene nu ar nemultumi SUA, ci dimpotriva, "ar corespunde ideii lor de Europa slabita," a declarat recent premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker. SUA si tarile anglo-saxone "nu agreeaza ideea unei constitutii, aceasta intarire a Europei, afirmarea Europei ca actor intru totul responsabil si competent," a explicat Juncker.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.