Joseph Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea, a oficiat ieri, in prezenta tuturor cardinalilor, prima sa messa (liturghie) in Capela Sixtina, relateaza AFP.
Euharistia a fost realizata impreuna cu membrii Conclavului, iar apoi Benedict al XVI-lea si-a pronuntat predica in limba latina. In aceasta, noul Suveran Pontif si-a luat angajamentul de a "lucra neincetat la reconstruirea unitatii depline si vizibile a tuturor crestinilor".

Purtand un patrafir crem si auriu, corespunzator timpului liturgic al anului, Ratzinger a afirmat, in predica rostita in Capela Sixtina, ca doreste sa continue "aplicarea Conciliului Vatican II", care a deschis Biserica spre lume. "Doresc sa spun cu fermitate ca intentionez sa continui angajamentul de aplicare a Conciliului Vatican II, conform actiunii predecesorilor mei si continuarii traditiei de doua milenii a Bisericii", a spus noul Papa, adaugand ca predecesorul sau, Ioan Paul al II-lea, "a lasat in urma sa o Biserica mai curajoasa, mai libera, mai tanara. A lasat o Biserica ce se conformeaza invataturilor sale si exemplului pe care l-a oferit, acela de a privi cu seninatate trecutul si a nu avea teama fata de viitor".

De asemenea, in predica sa sub forma de program, Benedict al XVI-lea si-a anuntat intentia de a dezvolta guvernarea colegiala a Bisericii cu episcopii, urmand linia predecesorilor sai, si a promis ca va "dialoga cu cei care sunt de alte religii" si cu alte civilizatii, precum si cu necredinciosii. Joseph Ratzinger nu a citat insa nici islamul, nici iudaismul si nici alte religii necrestine. "Noul Papa stie ca tinta sa consta in a raspandi oamenilor din ziua de astazi lumina lui Hristos. Cu aceasta credinta eu ma adresez tuturor, inclusiv celor de alte religii sau celor care, pur si simplu, cauta raspunsuri la intrebari fundamentale de existenta si inca nu le-au gasit", a subliniat Benedict al XVI-lea.

Alegerea celui de-al 265-lea Suveran Pontif de catre Conclav (reuniunea cardinalilor electori in vederea desemnarii noului Papa) a fost anuntata marti seara multimii de credinciosi din Piata Sfantul Petru si intregii lumi de iesirea unui fum alb pe cosul special amplasat pe acoperisul Capelei Sixtine si apoi confirmata de bataile clopotelor de la Vatican. Vestea s-a raspandit imediat in intrega lume, iar cetatenii Romei s-au indreptat, cu mic, cu mare, spre Cetatea Vaticanului. Esplanada Bazilicii Sfantul Petru a devenit neincapatoare, iar circulatia in centrul Romei a fost complet blocata.

Ratzinger a aparut in "balconul binecuvantarilor" imbracat in vesminte pontificale si a rostit binecuvantarea apostolica "Urbi et Orbi" (Cetatii, adica Romei, si lumii, adica Bisericii Universale). Apoi noul Papa a petrecut noaptea, ca si cardinalii electori, in Hotelul Sfanta Marta din Vatican.
Ieri dimineata, Benedict al XVI-lea a sosit la Palatul Apostolic, resedinta sa pe perioada pontificatului, la bordul unei limuzine negre, care purta insemnele Vaticanului. Dupa messa, Ratzinger a taiat sigiliile apartamentului pontifical, care fusesera aplicate la 12 aprilie, la patru zile dupa funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

Slujba de inaugurare a pontificatului lui Benedict al XVI-lea va avea loc pe 24 aprilie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.