Rutenii din Ucraina solicita autonomia regiunii Transcarpatia

Rusinii (rutenii) din regiunea Transcarpatia cer autoritatilor de la Kiev sa-i recunoasca drept o natie separata, Transcarpatia urmand sa aiba statutul de teritoriu autonom in componenta Ucrainei, a relatat postul de televiziune ICTV, citat de RRA. Potrivit unui plan secret al Moscovei -“Planul rusin“, regiunea Transcarpatia ar urma sa faca parte dintr-un stat al rusinilor, care sa serveasca drept tampon intre Rusia si NATO. Demersul a fost intreprins de un grup de cinci organizatii ale rusinilor.

Liderii acestor organizatii afirma ca in Ucraina traiesc peste 800.000 de persoane care se considera rusini si solicita autonomia pentru Transcarpatia. In aceasta regiune, romanii sunt o minoritate importanta. Statisticile oficiale arata ca aici traiesc peste 30.000 de romani. Consiliul Regional al Transcarpatiei i-a recunoscut pe rusini drept minoritate nationala, dar recunoasterea lor ca atare la nivel central nu a avut loc. Kievul ii considera pe rusini un subgrup ucrainean.

La mitingul care a avut loc in orasul Svaleava, si in sedinta parlamentului lor popular - Soim, rusinii au hotarat sa ceara ajutor Uniunii Europene pentru a-si dobandi statutul pe care il doresc, potrivit sursei citate.

Putin a dat semnalul

Pe langa Transcarpatia, „Planul rusin“ vizeaza vestul Ucrainei, Bucovina de Nord, Basarabia, Crimeea, dar si estul Romaniei. Bucovina a mai fost o data vizata de ruteni in timpul Imperiului Austro-Ungar. In 1848 a fost declansata o miscare a rutenilor din Galitia care a incercat sa creeze o provincie ruteana in cadrul imperiului, in care sa intre o parte din Bucovina. Demersul a fost stopat prin protestelor fruntasilor romani pe langa Curtea de la Viena. Revista „Rusin“, care apare trimestrial la Chisinau si la Kiev in limba rusa, incearca sa acrediteze ideea ca rusinii sunt urmasii vechilor rusi din Rusia kieveana, supusi romanizarii si ucrainizarii. In primul numarul al publicatiei, aparut anul trecut, se afirma ca teritoriul dintre Prut si Nistru ar fi apartinut stramosilor rusinilor. Totodata, estul Ucrainei ar urma sa revina Rusiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.