Mai multe rapoarte ale Serviciilor americane de informatii sustin ca cel mai cautat terorist din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a intrat in posesia unui dispozitiv nuclear sau a unei bombe radiologice - cunoscuta si sub denumirea de bomba murdara -, dispozitiv pe care intentioneaza sa-l foloseasca intr-un atentat, potrivit "Washington Times".

Oficiali americani au precizat totusi ca specialistii nu au reusit sa probeze autenticitatea surselor. Rapoartele secrete au fost distribuite timp de mai multe luni consecutiv si precizeaza ca Zarqawi, lider al gruparii al-Qaida in Irak - nume preluat dupa ce teroristul i-a jurat credinta lui Ussama bin Laden -, ar fi depozitat dispozitivul nuclear (sau bomba radiologica) undeva in Afganistan, au explicat oficiali care au avut acces la documente. Potrivit uneia dintre sursele pastrate in anonimat, informatiile sunt puse la indoiala deoarece analistii cred ca al-Qaida nu ar ezita sa foloseasca un dispozitiv nuclear, daca l-ar detine.

Cu toate acestea, faptul ca Agentia de Informatii a Departamentului Apararii (DIA) a mentionat amenintarea nucleara in mai multe rapoarte secrete prezentate incepand cu luna decembrie denota gradul de preocupare cu privire la acest subiect. Contactat de cotidianul american, un purtator de cuvant al DIA a refuzat sa faca orice comentariu.
Gruparea iordanianului Abu Musab al-Zarqawi opereaza in Irak si s-a specializat in atentate sinucigase cu masini-capcana. Totodata, al-Qaida in Irak - fosta Tawhid wal Jihad - a revendicat mai multe rapiri ale unor cetateni straini, dintre care mai multe s-au incheiat in mod barbar, prin decapitari.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.