Atacurile impotriva imigrantilor, incepute acum 2 zile in orasul sud-african Johannesburg, s-au extins rapid si in alte orase ale tarii, in probabil cele mai violente incidente de acest fel din istoria Africii de Sud.
Pana acum, 22 de oameni au fost ucisi, unii chiar in mod barbar, arsi de vii in propriile locuinte. In plus, 6.000 de imigranti au fost fortati sa se refugieze in fata gastilor inarmate care-i terorizau si care le puneau in pericol existenta. Majoritatea imigrantilor provin din Zimbabwe, de unde au plecat din cauza conducerii dezastruoase a tarii de catre Mugabe, dar care acum par a fi tentati sa se intoarca acolo, preferand sa infrunte dezastrul economic si politic al tarii lor decat moartea in Africa de Sud.

Resentimentele sud-africanilor fata de imigranti vin din faptul ca-i gasesc pe acestia tapi ispasitori pentru lipsa somajul si criminalitatea foarte ridicata de acolo. Liderii politici ai tarii au facut apel la incetarea acestor violente care pateaza obrazul tarii, mai ales ca Africa de Sud a cunoscut apartheidul, fenomenul de discriminare a negrilor de catre albii care erau la putere pe atunci. Acum, discriminarea are loc intre persoanele de culoare, ceea ce este cu atat mai mult paradoxal si probabil va duce la modificarea legilor imigratiei, care sunt foarte permisive. Pentru a calma violentele, numeroase efective ale fortelor de securitate au fost deplasate pe strazi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.