Diplomati din peste 100 de tari se reunesc la Dublin pentru a discuta ultimele detalii ale unui acord international menit sa interzica bombele cu fragmentatie.

Cu toate acestea, unele tari puternice, intre care Statele Unite, China si Rusia, considera ca acest tip de bombe ar fi utile pe campul de lupta, drept urmare nu participa la intalnirea din Dublin.

Organizatiile umanitare, inclusiv Comitetul International al Crucii Rosii, sustin ca e necesara de urgenta adoptarea unui tratat care sa interzica bombele cu fragmentatie, deoarece acestea produc vatamari de neacceptat in randul civililor.

Folosite pe scara larga

Bombele cu fragmentatie au fost folosite in multe conflicte, din Cambogia in Kosovo si din Afganistan in Liban.

Bombele cu fragmentatie sunt proiectile compuse din sute de alte bombe de mai mici dimensiuni, care la contactul cu tinta se imprastie si explodeaza pe suprafete mari.

Numeroase asemenea bombe mici nu explodeaza decat peste mult timp, ceea ce le face deosebit de periculoase pentru civili.

Din acest motiv, Comitetul International al Crucii Rosii cere interzicerea completa a acestui tip de munitie, argumentand ca bombele cu fragmentatie sunt imprecise si produc rezultate greu de anticipat.

Papa cere interzicerea lor

Papa Benedict a facut un apel pentru interzicerea acestui tip de munitie.

"Sper ca, avand in vederea responsabilitatea participantilor, va fi posibil sa se ajunga la o intelegere internationala puternica si credibila", a spus suveranul pontif.

Unele tari, mari producatoare si detinatoare de bombe cu fragmentatie, Statele Unite, China, Rusia, India si Israelul, au incercat sa amelioreze termenii tratatului.

Dar organitatiile umanitare, precum Crucea Rosie, sustin ca e nevoie de un tratat atotcuprinzator si obligatoriu, care sa prevada si compensatii pentru victime.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.