Comandantii militari americani au declarat, la 18 mai, ca l-au pedepsit pe un militar al SUA care a tras 14 gloante intr-un exemplar din Coran, relateaza Reuters si Associated Press.

Militarul a primit deja si ordinul de a parasi de indata Irakul. Un lider al consiliului tribal sunnit din localitatea Radwaniyah de langa Bagdad, aliat cu americanii in lupta contra teroristilor din al Qaeda, a declarat ca este „foarte mahnit” din cauza profanarii cartii sfinte a musulmanilor.

In Radwaniyah au izbucnit proteste de masa si a fost nevoie ca un general-maior american sa ceara scuze locuitorilor intaratati. „Sunt un om de onoare, un om de caracter; si aveti cuvantul meu ca asa ceva nu se va mai intampla niciodata”, le-a promis satenilor generalul american Jeffery W. Hammond, care implineste anul acesta 30 de ani de serviciu militar. El a continuat, spunand ca „in modul cel mai umil privesc acum in ochii vostri si va cer iertare; iertati-ne pe mine si pe soldatii mei”.

Coranul gaurit de cartuse a fost gasit de politisti irakieni, la 11 mai, in poligonul din Radwaniyah, unde militarii americani executasera exercitii de tragere. Pe mai multe pagini, militarul pedepsit acum de catre superiorii sai scrisese si tot felul de expresii injurioase. Purtatorul de cuvant al fortelor americane din Irak a declarat ca incidentul este „serios si ne creeaza mari probleme”.

Pentru ca trupele americane sa poata pacifica Irakul, cooperarea populatiei locale este absolut necesara, iar incidente de tipul celui de la Radwaniyah nu fac decat sa consolideze ostilitatea multora dintre irakieni fata de americani.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.