Japonia va plati despagubiri de trei milioane de yeni (18.750 de euro) unei australience violata in 2002 langa Tokyo de un militar american care intre timp a parasit tara, au anuntat astazi surse concordante citate de AFP.

Femeia fusese violata de un marinar de pe USS Kitty Hawk, portavion american care era stationat in portul Yokosuka, de la sud de Tokyo.

Justitia japoneza abandonase cercetarile penale, dar victima a depus plangere la un tribunal cilvil de la Tokyo, care i-a dat castig de cauza, recunoscand violul si acordandu-i dreptul de a cere despagubiri de trei milioane de yeni marinarului American, arata NewsIn.

Intre timp, marinarul a parasit insa Japonia. In asemenea cazuri, Guvernul american poate fi fortat sa plateasca in numele soldatilor sai, insa doar in termen de doi ani de la incident, ceea ce nu era cazul australiencei.

Victima nu a obtinut, in consecinta nicio compensatie de la partea americana, iar Ministerul japonez al Apararii a decis sa plateasca despagubirile.

"Sunt foarte recunoscatoare Guvernului nipon pentru ca foloseste astfel banii contribuabililor", a comentat victima, care apare frecvent in presa sub pseudonimul Jane. "Dar aceasta nu schimba mare lucru pentru mine, pentru ca cel care m-a violat este inca in libertate", a declarat ea pentru AFP.

Jane a devenit purtatoarea de cuvant a victimelor violurilor comise de soldatii americani in Japonia, criticand atitudinea considerata dezinvolta a autoritatilor nipone si a comandamentului american.

Cazurile de violuri atribuite recent militarilor americani au atras atentia asupra prezentei celor 40.000 de soldati americani din Japonia in urma incheierii unui tratat de securitate.

Un puscas marin american a fost condamnat vineri de o curte martiala la trei ani de inchisoare fara suspendare pentru abuz sexual impotriva unei adolescente japoneze de 14 ani din insula Okinawa (sud). Saptamana trecuta, intr-un alt caz, un puscas marin fusese condamnat la doi ani de inchisoare pentru "acte indecente" comise in grup asupra unei japoneze la Hiroshima (vest).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.