Simpatizanti ai unor partide de stanga din Transnistria au cerut sambata demisia presedintelui Igor Smirnov la cel mai mare miting al opozitiei din ultimii 18 ani organizat pentru a protesta fata de cresterea pretului la alimente si fata de politica economica a guvernului, informeaza NewsIn.

Opozitia a cerut alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate, scrie luni oficiosul de limba engleza al regimului de la Tiraspol, care publica fotografii de la manifestatie, insotite de explicatii conform carora politia nu a avut nicio interventie pe durata mitingului si nu a efectuat nicio arestare, pentru ca "libertatea exprimarii opiniei politice este un drept in Transnistria", iar protestul s-a desfasurat pasnic.

Mitingul a fost organizat de social-democrati si de "cel mai mare partid comunist din Transnistria, succesorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS)". Niciunul dintre cele doua partide nu se bucura de un sprijin electoral substantial si nu sunt reprezentate in Parlament, noteaza Tiraspol Times. Impreuna, cele doua miscari politice reprezinta intre 5 si 10% din electoratul local. Totusi, continua publicatia, protestul de sambata a reusit sa adune mai multi oameni decat se estima: intre 1.000 si 3.000 de manifestanti, potrivit diverselor surse.

La protestul impotriva guvernului Smirnov au fost arborate numeroase drapele bicolore (rosu-verde) ale regiunii separatiste, precum si traditionalele steaguri rosii ale comunistilor, dar niciun steag al Republicii Moldova, subliniaza publicatia Tiraspol Times.

Relatarea din Tiraspol Times referitoare la protestatarii care cer demisia lui Igor Smirnov intervine in contextul in care, potrivit unor observatori, liderul transnistrean ar fi iesit din gratiile Moscovei. Saptamana trecuta presedintele Legislativului transnistrean, Evgheni Sevciuk, s-a intalnit la Bruxelles cu omologul sau de la Chisinau, Marian Lupu. Vizita lui Evgheni Sevciuk la Bruxelles este prima a unui exponent al regimului de la Tiraspol, dupa ce in urma cu cinci ani UE a impus restrictii de circulatie pentru liderii transnistreni.

La inceputul anului 2008, UE a publicat lista cu persoanele non-gratae in UE, lista pe care nu s-a mai regasit si Evgheni Sevciuk, considerat un posibil succesor al lui Smirnov. Anumite medii - de experti, dar si diplomatice - il considera pe tanarul si ceva mai moderatul exponent al mediului de afaceri transnistrean Evgheni Sevciuk drept o alternativa preferabila liderului regiunii transnistrene, Igor Smirnov, care se afla la conducerea teritoriului separatist din 1991.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.