Cea mai veche meserie din lume prinde radacini in Afganistan, in pofida strictei legi islamice, iar pe harta Kabulului a aparut o noua atractie: prostituatele chineze, relateaza Reuters, intr-un reportaj preluat de NewsIn.

Cand Fatima, in varsta de 19 ani, s-a intors la casa ei din nordul Afganistanului, dupa ce cativa ani a stat in Iran ca refugiata, a inceput sa-si caute o slujba.

Scurt timp a lucrat la un ONG, dar a fost concediata si doua luni a incercat sa invete sa teasa covoare. Fabrica a fost inchisa si ea a ramas din nou pe drumuri. Decisa sa-si sustina financiar mama, cele doua surori si fratele mai mic, Fatima s-a orientat catre cea mai veche meserie din lume. "Nu am avut alta cale decit prostitutia", spune adolescenta draguta, imbracata in blugi stramti, dar cu capul acoperit de val. "Ma trezesc devreme si incep sa ma plimb prin oras. Clientii se opresc si ma iau cu masina, atunci discutam despre pret", explica ea. In general cere 50 de dolari pentru un contact sexual. Slujba sa este ilegala si i-ar acoperi familia de rusine, daca s-ar afla, dar ii ofera bani pe care altfel nu ar avea cum sa-i castige.

Tot mai multe tinere din nordul Afganistanului se orienteaza care prostitutie pentru a scapa de saracie, iar medicii sunt ingrijorati de riscul raspandirii virusului HIV. Mohammad Khalid, medic in Mazar-i-Sharif, a constatat o crestere a numarului de infectari si spune ca prostituatele nu vin sa fie testate, pentru ca le este rusine.

Nasrin, o tanara in virsta de 24 de ani, care pe sub burqa poarta blugi ultimul racnet, lucreaza ca prostituata in Kunduz, est de Mazar-i-Sharif. Ea spune ca mama sa i-a cerut sa accepte acest lucru, pentru ca altfel familia nu ar fi avut din ce trai. "Tata a murit in razboiul civil, mama a ramas vaduva si nu stiam cum castiga bani, Mai tarziu am inteles ca era prostituata. Intr-o zi a inceput sa ma incurajeze sa fac sex cu un barbat care venea pe la noi", povesteste ea. Nasrin spune ca i-a fost rusine, dar nu a avut de ales. "Chiar doream sa fiu o doamna si sa am un sot, dar acum toata lumea ma vede ca prostituata. Viata mea s-a irosit", spune tanara.

Pentru clienti, a platit pentru sex le ofera acces usor la femei pe care altfel nu le-ar putea seduce sau cu care ar putea avea contact doar daca s-ar casatori. "Fac sex cu una dintre aceste prostituate macar o data pe saptamana", spune un barbat de 25 de ani, aflat intr-un bordel din Mazar-i-Sharif. "Sunt client fidel. Am numerele lor de telefon si chiar le scot in oras", adauga el.

Aparatorii drepturilor femeilor sunt ingrijorati, dar cred ca lucrurile nu au cum sa se schimbe, pentru ca guvernul nu face nimic pentru a combate saracia. Clericii dau vina pe prostituate, nu pe clienti. "Prostitutia este ilegala", spune Qari Aziz, cleric din Mazat-i-Sharif. "Cele care o practica trebuie pedepsite aspru, pentru a nu o mai face", adauga el.

Wazir Akbar Khan este considerat un district modern din Kabul si gazduieste multe ambasade si ONG-uri straine, insa in spatele zidurilor se ascund bordelurile chineze. Doar cele cateva jeepu-uri parcate in fata ti-ar putea da de gandit. Inauntru, circa zece chinezoaice imbracate cu fuste scurte si machiate strident stau de vorba, in timp ce barbatii straini le analizeaza. Conversatia intre fete se opreste si incepe targuiala, intr-o engleza dubioasa. "Suntem cam 20 aici, in Kabul, nu prea iesim. Nu este sigur", spune o femeie originara din nordul Chinei. "Sunt aici de doi ani, castig bine. Stam mai mult inauntru, nu vrem sa patim ceva", adauga femeia.

Violentele s-au intensificat in Afganistan in ultimii doi ani, dar prostituatele chineze sunt dispuse sa traiasca aici pentru ca banii sunt multi, comparativ cu China, unde se castiga in medie 11 dolari pe zi. Mii de straini au venit in Afganistan de la caderea regimului taliban si tot strainii sunt cei care frecventeaza bordelurile din Kabul. Afganii sunt de obicei refuzati. "Un localnic poate castiga 150 de dolari pe luna. Eu platesc 150 de dolari pe noapte pentru o femeie", spune un client strain.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.