Congresul american a avertizat ca va stopa ajutorul militar daca Arabia Saudita nu va actiona pentru a opri cresterea pretului la petrol.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a anuntat suplimentarea cu 300.000 de barili pe zi a productiei, dupa ce Congresul SUA a avertizat ca va sanctiona monarhia saudita daca nu va stopa cresterea galopanta a pretului la petrol. Legislativul american a precizat ca va bloca vanzarea catre sauditi a unor echipamente militare de peste 1,4 miliarde de dolari.

„Aveti nevoie de armele noastre, insa vrem sa cooperati, nu sa strangulati consumatorul american“, a declarat senatorul Charles Schumer. Anuntul suplimentarii exporturilor a fost facut cu ocazia vizitei presedintelui George W. Bush in capitala saudita, analistii considerand ca Arabia Saudita a aratat astfel ca actioneaza la ordinul SUA.

Pretul benzinei in SUA a ajuns la un dolar litrul, iar motorina se vinde cu 1,2 dolari.

„Inseamna ceva, insa nu este suficient, asta nu rezolva problema noastra“, a caracterizat Bush decizia Arabiei Saudite, aratand ca solutia stoparii cresterii preturilor se afla in SUA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.