Masurile dure anuntate de guvernul italian impotriva imigrantilor dupa comiterea unor infractiuni sangeroase de catre cetateni romani au declansat un miniscandal diplomatic.

Guvernele spaniol si italian s-au duelat pe parcursul weekendului pe problema imigrantilor. Schimbul de replici dure a inceput vineri cu o declaratie facuta de vicepremierul spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, care, intrebata despre politica de expulzari a imigrantilor propusa de Berlusconi, a raspuns ca Madridul nu impartaseste „politica de expulzare fara respectul legii si al drepturilor, si deci moduri de a actiona care pot incita la violenta, rasism si xenofobie“.

Subiectul a fost discutat de premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero si ministrul italian de Externe, Franco Frattini, ambii aflati la Lima, pentru Summitul UE-America Latina.

Ulterior acestor discutii, guvernul spaniol a tinut sa precizeze ca afirmatia facuta de vicepremier se referea la incidentele rasiste de la Napoli. Totusi, ministrul italian al Reformei, Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, a tinut sa intoarca acuzatiile: „Spaniolii sunt primii care au tras in imigranti.

Noi avem doar probleme in modalitatea de a-i da afara“. Si opozitia spaniola a calificat declaratiile vicepremierului drept iresponsabile, dar din alta cauza: Partidul Popular se teme ca imigrantii din Italia ar putea veni in Spania, atrasi de politica permisiva a guvernului de la Madrid.

Oficialii italieni se intrec care mai de care in propunerea de masuri cel putin bizare pentru rezolvarea problemei imigrantilor infractori. Ministrul Apararii, Ignazio La Russa, a propus chiar scoaterea armatei pe strazi, sub forma unor patrule mixte, formate din politisti si militari. Totusi, el a tinut sa precizeze ca momentan este doar o propunere a sa, ce nu a fost discutata in guvern. Alta masura propusa de La Russa consta in crearea de „minitabere de romi, cu o familie sau aproximativ 10 persoane“, pentru a „demola cartierele de ilegalitate reprezentate de taberele de romi“.

Prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, viitor comisar extraordinar pentru criza romilor, a venit si el cu o propunere: „redistribuirea“ nomazilor pe tot teritoriul provinciei, acestia fiind acum concentrati in capitala regiunii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.