Compania Beep, din a carei retea facea parte magazinul din insula Mallorca, Spania, care a afisat mesaje xenofobe la adresa romanilor, a retras franciza acestuia si si-a exprimat dezaprobarea fata de acest gest regratabil, intr-o scrisoare adresata ambasadorului roman in Spania, informeaza NewsIn.

Un magazin de produse informatice din localitatea Alcudia, din Mallorca, a postat, saptamana trecuta, un afis pe care scria, pe un fond in culorile steagului Romaniei, "Se interzice intrarea fara aviz prealabil a cainilor si romanilor. In caz contrar, acestia vor fi alungati". In magazin mai exista un afis, conform ziarului Diario de Mallorca, in care se proferau insulte grave la adresa cetatenilor romani. Cele doua afise sunt raspunsul proprietarilor magazinului la mai multe furturi comise in ultimele saptamani pentru care ii invinovatesc pe cetatenii romani.

Politia locala a decis retragerea afiselor xenofobe, dupa ce vecinii au alertat Primaria printr-un mesaj electronic. Locuitorii insulei s-au declarat indignati de aceste afise, iar printre cei mai afectati sunt parintii copiilor de la un colegiu aflat la aproximativ o suta de metri de magazin, unde invata si copiii romani.

Ambasadorul roman la Madrid, Maria Ligor, a primit la 13 mai o scrisoare din partea conducerii companiei Beep, din a carei retea facea parte respectivul magazin, prin care directorul general al companiei, Andreu Rodriguez, condamna ferm gestul cu caracter xenofob, despre care spune ca vine in totala contradictie cu politica companiei. Rodriguez anunta faptul ca respectivului magazin i-a fost retrasa franciza, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului roman de Externe. Compania a transmis presei spaniole si un comunicat, prin care exprima dezaprobarea fata de acest gest regretabil si prin care isi cere scuze in mod public tuturor persoanelor jignite de actiunea rasista a respectivilor proprietari de magazin.

Ambasada Romaniei la Madrid a initiat o serie de demersuri oficiale pe langa autoritatile spaniole, pentru a primi clarificari in legatura cu aparitia afiselor cu caracter xenofob si pentru a determina ce sanctiuni sunt avute in vedere.

Prefectul din Insulele Baleare, Ramón Antonio Socías Puig, in cadrul unei convorbiri telefonice avute cu ambasadorul Romaniei in Spania, si-a exprimat indignarea si dezaprobarea fata de respectivul act xenofob si a transmis asigurari ca delegatia Guvernului urmareste ca institutiile statului de drept sa aplice sanctiunile prevazute de lege. S-a convenit sa se abordeze, impreuna cu misiunea diplomatica, posibilitatile de colaborare in beneficiul colectivului de romani stabiliti in Baleare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.