Decizia ministrului italian de interne Roberto Maroni de a numi un comisar pentru romi la Milano, caruia i s-ar putea adauga unul la Roma, este criticata atat pe plan national cat si international, relateaza presa italiana.

Pentru Consiliul Europei, numirea unui comisar national pentru romi in Italia "se bazeaza pe prejudecati si nu face decat sa le alimenteze", afirma Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei, citat de agentia de presa ANSA in pagina sa electronica. Din punctul sau de vedere, prin astfel de masuri toti romii sunt "transformati" in infractori.

Comisarul a subliniat si ca "a intra intr-o tara, chiar si ilegal, nu poate fi considerata o infractiune", referindu-se la intentia ministrului de interne de a include imigratia ilegala in Codul Penal.

Si primarul din Torino Sergio Chiamparino, membru al formatiunii de centru-stanga Partidul Democrat (PD) si membru al Guvernului din umbra, insarcinat cu reformele pentru federalism, a criticat decizia de a numi un comisar pentru romi, arata NewsIn.

"Mi se pare ca exista o contradictie intre a spune ca le acorzi mai multe prerogative primarilor si a cere apoi mai multa autoritate pentru prefecti. Pe de o parte, este vorba de un discurs de tip federalist, iar de cealalta complet centralizator. De altfel, experienta Italiei in ceea ce priveste comisarii nu mi se pare incurajatoare, de exemplu la Napoli, in ceea ce priveste gunoaiele", a declarat primarul din Torino (nordul tarii - n.red.), Sergio Chiamparino, citat de cotidianul La Stampa in pagina sa electronica.
Chiamparino reactiona astfel la declaratiile parlamentarului Agostino Ghiglia, din Alianta Nationala, un partid nationalist puternic implantat in centru si sud, care a cerut miercuri numirea unui comisar pentru romi si la Torino, dupa modelul celui din Milano.

La sfarsitul saptamanii, Maroni il va numi pe prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, in functia de "comisar extraordinar pentru criza romilor". El a subliniat ca aceasta numire se inscrie in Pactul de Siguranta incheiat cu Milano in mai anul trecut, dar care nu a mai intrat in vigoare.

Aceasta masura a fost primita favorabil la Milano. Letizia Moratti, primarul orasului, s-a declarat satisfacuta de numirea lui Lombardi in functia de comisar extraordinar pentru romi. "Dupa doi ani foarte dificili, in care am incercat sa dialoghez cu institutiile, fara a vedea rezultate concrete, acum s-a demonstrat ca siguranta este cu adevarat o prioritate pentru acest Guvern: privim deci cu usurare aceasta etapa noua", a adaugat ea.

Aceasta masura alimenteaza, insa, ingrijorarea pe plan extern ca adevarata tinta sunt romii din Europa de Est.

Noul primar de dreapta al capitalei italiene, Gianni Alemmano, in tinerete lider neofascist, dar care in prezent se considera un conservator, a anuntat ca si Roma va avea propriul sau "comisar pentru romi" asa cum are Milano, puternicul centru industrial din nordul tarii.

Acesta va dispune de autoritate atat in ceea ce priveste siguranta, cat si aspectele teritoriale, urmand sa decida unde se vor situa taberele de romi, si in planul solidaritatii, in special in ceea ce priveste asistenta pentru minori sau persoanele cu dizabilitati. Alemanno a subliniat ca este foarte important ca noul comisar sa dispuna de resurse economice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.