China a anuntat miercuri primul caz mortal inregistrat la Beijing de la inceputul epidemiei de "mana-picior-gura", o boala contagioasa care se manifesta la copii si pe care autoritatile fac eforturi sa o tina sub control, cu trei luni inaintea Jocurilor Olimpice, transmite Reuters, potrivit NewsIn.

Purtatoarea de cuvant a Biroului de sanatate de la Beijing, Deng Xiaohong, a precizat ca un baietel de un an si o luna din districtul Changping din nordul capitalei a murit in drum spre spital duminica. Bilantul epidemiei pe tot teritoriul Chinei se ridica astfel la 41 de victime.

Potrivit purtatoarei de cuvant, testele au aratat ca bebelusul contractase enterovirusul 71 (EV71), care a provocat majoritatea deceselor. Primele victime au fost inregistrate in urma cu cateva saptamani in estul provinciei Anhui.

Inca un copil a murit de aceasta boala intr-un spital de la Beijing, dar cazul urmeaza sa fie inregistrat in provincia invecinata Hebei, unde victima a contractat boala.

Boala "mana-picior-gura" este o boala a copilariei comuna cauzata de mai multi virusi, dar actuala epidemie din China a fost asociata cu virusul EV71, care poate provoca o forma severa a bolii, caracterizata prin febra, paralizie si meningita. Nu exista vaccin sau un agent antiviral disponibil pentru a distruge EV71. Enterovirusurile se transmit prin contact cu eruptia specifica provocata de acestea sau prin contact cu fecale.

Incepand de vinerea trecuta, in China au fost inregistrate mai mult de 27.500 de cazuri, potrivit China Noua. China a emis o alerta la nivel national, inchizand gradinite si trimitand inspectori in crese si scoli primare pentru a instrui personalul in legatura cu prevenirea bolii.

Cel putin doua gradinite de la Beijing au fost suspendate saptamana trecuta, dupa ce mai multi copii au prezentat simptome ale bolii, dar Ministerul Sanatatii a declarat ulterior ca numarul de cazuri nu este anormal.

"Avem incredere ca potentiala epidemie nu va afecta Jocurile Olimpice de la Beijing", a declarat saptamana trecuta un purtator de cuvant al ministerului.

Inainte de anuntarea decesului de la Beijing, principala gazda a evenimentului, si reprezentantul Chinei la Organizatia Mondiala a Sanatatii declarase ca nu se asteapta ca epidemia sa reprezinte o amenintare pentru eveniment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.