Cele mai recente estimari ale efectelor cutremurului devastator de luni din China arata ca aproape 12 mii de persoane si-au pierdut viata si alte cateva mii au fost ranite.

Cutremurul a avut epicentrul in sud vestul Chinei si a fost urmat de multe replici. Corespondentii BBC transmit ca autoritatile chineze mobilizeaza fortele de salvare pentru a ajunge in zonele cele mai grav afectate.

Regiunea afectata de cutremur este extrem de vasta - e vorba de o distanta de o mie de kilometri.
Cele trei provincii unde seismul s-a resimtit cel mai puternic sunt Sichuan, epicentrul, Gansu si Yunnan. Toate au in componenta orase mari.

Francis Marcus, de la Federatia Internationala a Crucii Rosii din Beijing, spune ca autoritatile chineze s-au mobilizat cu rapiditate.

"Eforturile de salvare au progresat cu rapiditate si hotarare. Pe parcurs ne dam seama de necesitati si cum trebuie desfasurate echipele de interventie", spune el.

Autoritatile chineze au mobilizat zeci de mii de soldati si politisti pentru actiunile de salvare, dar interventia lor e mult ingreunata de vremea proasta si drumurile blocate in urma seismului.

Potrivit cifrelor oficiale, bilantul victimelor se ridica la peste zece mii de morti. Sunt insa temeri ca cifra va creste mult, fiindca un mare numar de oameni sunt prinsi sub ruine.

Guvernul chinez a anuntat ca multe tari au oferit ajutor si ca cei care coordoneaza operatiunile tin legatura cu tarile donatoare si cu organizatiile care doresc sa se implice in salvarea populatiei.

"Vrem sa multumim pentru ajutorul international" - a declarat un oficial al administratiei chineze, Zhen Yao Wang.

"Acceptam banii si proviziile donate si vom face eforturi pentru a ne asigura ca ele ajung in zonele calamitate."

Zeci de mii de soldati si politisti se afla in regiunile afectate - dar au greutati fiindca multe drumuri, cai ferate si linii telefonice sunt taiate.

Retelele de telefonie mobila sunt supra-incarcate. Radioul si televiziunea transmit mesaje de incurajare, spunand sa se astepte ajutoarele si indemnand la calm.

Cei care pot cauta alimente si apa sunt indemnati sa o faca, fiindca asteptarea ar putea fi pentru multi destul de lunga.

Martorii oculari vorbesc de scene aproape incredibile, cu sute de mii de oameni sezand pe strazi si asteptand ajutor.

Printre ei, pacienti evacuati din spitale si copii evacuati din scoli, toti suferind din cauza penuriei de apa si alimente, si in unele locuri abia reusind sa se adaposteasca de ploaie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.