In vreme ce ministrul Cristian David incearca sa amelioreze scandalul legat de imigrantii romani din Italia, cel al Muncii, Paul Pacuraru, anunta intentia de modificare a legislatiei pentru romaniii care lucreaza in strainatate. Intre timp, Vaticanul anunta ca poporul roman nu trebuie "diabolizat" si ca "imigratia clandestina nu trebuie considerata un delict".

Cardinalul Martino, "ministrul" justitiei de la Vatican, a declarat luni ca imigratia clandestina "nu poate fi considerata un delict" si ca poporul roman, ai carui cetateni se afla in numar mare in Italia, "nu trebuie diabolizat", informeaza AFP, citata de Rompres.

Presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace a facut aceste declaratii in conditiile in care guvernul italian pregateste o serie de masuri pentru a facilita expulzarea clandestinilor, romanii fiind in mod special vizati.

"Nu sunt deloc de acord sa consideram imigratia clandestina drept un delict. Este bineinteles necesar sa se respecte legalitatea si sa se regularizeze fluxul de imigranti, insa nu putem spune de pe o zi pe alta ca nu mai este nevoie de imigranti", a afirmat Cardinalul Martino.

Evocand slaba natalitate italiana, monseniorul Martino a estimat ca "in 15 ani, italienii nu vor mai fi 57 de milioane, ci 50 de milioane, un adevarat dezastru pentru aceasta tara care are nevoie de imigranti". Nu trebuie sa diabolizam un popor asa cum suntem pe cale sa facem cu poporul roman", a subliniat el.
In cadrul primei reuniuni a guvernului condus de Silvio Berlusconi, ce va avea loc in saptamana viitoare la Napoli (sud), urmeaza sa se adopte o serie de masuri noi impotriva imigratiei clandestine. Printre masurile deja anuntate se numara in special obligatia strainilor de a avea un venit minim si de origine legala, precum si aceea de a trai intr-o locuinta decenta.

Paul Pacuraru doreste modificarea legislatiei privind romanii ce lucreaza in stainatate

Ministrul Muncii Paul Pacuraru a prezentat marti concluziile raportului privind migratia fortei de munca, informeaza BBC, editia romana. Din datele furnizate reiese ca din ce in ce mai multi romani isi doresc sa lucreze in strainatate.

Ca atare, Ministerul se gandeste sa modifice legislatia in domeniu astfel incat sa poata oferi o protectie eficienta muncitorilor romani care pleaca in afara.

"Legea din 2000 nu mai este foarte actuala in multe privinte, si va trebui sa fie modificata. Modificarea legii si atributiile noi pe care le putem gandi pentru ambasade si consulate vor trebui aduse la zi, pentru a fi siguri ca am facut ce ne-a stat in putinta, pentru ca romanii sa simta ca au asistenta autoritatilor", spune Paul Pacuraru.

Ministrul Muncii a precizat ca intentioneaza sa modifice si ordonanta de urgenta care face referire la acordarea asistentei juridice, astfel incat toti cetatenii romani aflati in strainatate sa poata beneficia de ajutor in orice moment.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.