Premierul sarb in exercitiu, Vojislav Kostunita, a facut ieri echipa cu ultranationalistii din Partidul Radical sarb in vederea formarii noului guvern, a anuntat partidul sau, potrivit NewsIn.

"Un proiect de acord pe tema obiectivelor politice ale noului guvern national sarb a fost adoptat la intalnirea condusa de Kostunita si liderul partidului Radical, Tomislav Nikolici", a spus purtatorul de cuvant Andreja Mladenovici.

Duminica au avut loc alegeri legislative in Serbia, castigate de proeuropeni, care insa nu au obtinut suficiente voturi pentru a putea forma guvernul singuri. Coalitia ce va fi format in urmatoarele zile va decide viitorul Serbiei - catre UE sau catre legaturi mai stranse cu Rusia. Kostunita s-a intors impotriva UE dupa ce majoritatea tarilor din Uniune au anuntat ca recunosc independenta Kosovo, proclamata in februarie.

Nikolici a spus inainte de alegeri ca-i va oferi lui Kostunita postul principal intr-o noua coalitie, dar presedintele proeuropean Boris Tadici, care fusese intr-o alianta cu Kostunita, a spus ca nu-l va mai accepta niciodata ca premier. Pentru a forma o majoritate, Nikolici si Kostunita au nevoie de socialistii lui Slobodan Milosevici, indepartat de la putere in 2000, cand Kostunita a aparut in prim-plan si a promis refacerea Serbiei.

Nikolici a declarat ca cele trei partide vor discuta azi, pentru a vedea daca termenii sunt acceptabili pentru socialisti. "Daca sunt, vom avea un guvern. Daca nu, radicalii vor fi in opozitie", a spus el. Socialistii isi pastreaza toate optiunile pe masa. Ei sunt curtati si de blocul lui Tadici. Potrivit cotidianului Politika, daca socialistii il sustin pe Tadici, "nimeni din Occident nu va putea sa-i mai numeasca 'forte ale trecutului', in timp ce Tadici ar avea de castigat de pe urma imaginii socialistilor de luptatori pentru justitia sociala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.