"Siloviki", fostii membri KGB si ai armatei plasati in functiile inalte ale statului, au iesit slabiti din restructurarea puterii ruse, dar acest lucru nu inseamna neaparat sfarsitul razboiului dintre clanuri, spun analistii, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Noul premier Vladimir Putin si succesorul sau la Kremlin, Dmitri Medvedev, au facut luni nominalizari "simptomatice" din acest punct de vedere, care par sa le ofere avantajul liberalilor. Trei persoane - seful FSB Nikolai Patrusev, seful agentiei antidrog Viktor Cerkesov si ministrul justitiei Vladimir Ustinov - care au dus lupte pentru zonele de influenta economica au fost destituiti. Patrusev a fost numit secretar al Consiliului de securitate al Rusiei, post mult mai putin influent decat cel din FSB, iar rivalul sau Viktor Cerkesov, care parea sa-i vizeze functia, devine seful obscurei Agentii federale pentru livrarea de armament.

Alti doi membri influenti ai taberei "siloviki" - atotputernicul numar unu al administratiei prezidentiale, Igor Secin, si prim-vicepremierul Serghei Ivanov, mult timp evocat drept succesorul lui Putin - au pierdut la randul lor, devenind vicepremieri, noteaza analistii.

"Raportul de forte s-a schimbat: Secin, un conservator si izolationist, care controla accesul la Putin" si-a pierdut influenta, comenteaza Masa Lipman, de la Fundatia Carnegie. "Razboiul dintre serviciile secrete s-a sfarsit prin inlaturarea capilor sai", titreaza marti Vremioa Novostei. "Putin a decis sa slabeasca aceste structuri, care incepeau sa reprezinte o amenintare pentru stabilitatea puterii" , a explicat analistul Dmitri Oreskin.

Fostul presedinte Putin, fost ofiter KGB si artizan al preluarii puterii de catre "siloviki", vrea "sa ramana arbitrul suprem in rezolvarea conflictelor dintre elite", explica Lipman. Potrivit acesteia, "luptele interne vor continua, pentru ca ele constituie baza sistemului politic in functiune, care nu se sprijina pe institutii, ci pe intelegeri neoficiale".

Pentru expertul Iulia Latinina, "razboiul dintre clanuri nu se va sfarsi, pentru ca el este principalul mod de guvernare al lui Putin". In acest sistem, controlul asupra resurselor naturale, averea Rusiei, si asupra marilor societati publice ruse este esential. "Adevarata politica se face intre grupuri care au cu adevarat puterea si bunurile. In acest sistem, trebuie sa devii cel mai puternic, cel mai bogat, altfel alt grup va invinge", a conchis Lipman.

Insa chiar Putin risca sa devina la un moment dat victima unui razboi al clanurilor la varful puterii pe care o acum o imparte cu presedintele Medvedev. "Gratie autoritatii sale in fata societatii si elitei, Putin poate bloca orice decizie a presedintelui Medvedev, dar acesta este autorizat de Constitutie sa faca uz de veto la orice decizie a lui Putin", noteaza analistul Dmitri Badovski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.