Seismul violent care a afectat ieri sud-vestul Chinei a provocat moartea a cel putin 10.000 de persoane, potrivit unui bilant provizoriu care creste de la ora la ora, in timp ce echipele de salvare nu au reusit inca sa ajunga in zona unde a fost localizat epicentrul cutremurului, informeaza NewsIn.

Potrivit ultimului bilant oficial dat publicitatii, seismul s-a soldat cu moartea a 9.219 persoane in opt regiuni ale tarii. Acest bilant a fost stabilit marti la ora locala 7.00 (2.00, ora Romaniei) de Ministerul pentru Afaceri Civile si se refera la sapte provincii si o municipalitate autonoma, Chongqing, care are 30 de milioane de locuitori.

Imensa majoritate a victimelor - 8.993 - a fost inregistrata in Sichuan, provincia in care a fost localizat epicentrul cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter, care s-a produs luni in jurul orei locale 14.30 (9.30, ora Romaniei). Bilantul ar mai putea creste pe masura ce echipele de salvare se apropie de epicentrul seismului, districtul Wenchuan.

Cel putin 10.000 de persoane sunt prinse sub daramaturi si 1.500 au murit la Mianzhu, un oras din Sichuan, aflat la 30 de kilometri de zona unde a fost localizat epicentrul, a anuntat agentia China Noua.

In jur de o mie de elevi si profesori au murit sau sunt dati disparuti dupa prabusirea scolii lor, in districtul Beichuan, la cateva zeci de kilometri nord-est de Wenchuan. "Pana in prezent, numarul mortilor sau disparutilor este estimat la peste 1.000" numai la aceasta scoala, a afirmat China Noua.

Informatii precedente vorbeau despre mii de eventuale victime si distrugeri masive la Beichuan, spre care se indreptau zeci de vehicule militare.

Potrivit oficialilor locali citati de agentia oficiala, peste 80% din constructiile de la Beichuan s-au prabusit. Printre victime se numara multi copii care erau la scoala in momentul cutremurului.

La Dujiangyan, la 50 de kilometri sud de Wenchuan, echipele de salvare continuau marti sa recupereze cadavre de sub ruinele unei scoli, a anuntat marti dimineata presa oficiala. Conducerea scolii Xiang'e a apreciat ca cel putin 100 dintre cei 420 de elevi ai sai ar fi supravietuit prabusirii cladirii, potrivit China Noua.

La Shifang, oras din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, si la Wenchuan, 900 de elevi au fost prinsi sub daramaturi, dupa prabusirea scolilor in care se aflau. Circa 500 de persoane au murit si 2.000 sunt prinse sub daramaturi in acest oras din apropierea epicentrului, a anuntat marti televiziunea publica de la Beijing.

Tot in Sichuan, doua uzine chimice s-au prabusit, inghitind sute de muncitori si conducand la evacuarea a 6.000 de locatari din zona, a anuntat agentia oficiala. In aceeasi provincie, 37 de turisti a caror nationalitate nu a fost precizata si care calatoreau cu un autocar, au murit intr-o alunecare de teren.

Seismul este cel mai grav produs in China dupa cel de la Tangshan din 1976, care s-a soldat oficial cu 242.000 de morti, potrivit China Noua.
Cele mai inalte oficialitati chineze au subliniat in noaptea de luni spre marti gravitatea situatiei.
"Situatia este mai grava decat am estimat anterior", a declarat premierul Wen Jiabao, la cartierul general al echipelor de salvare de la Dujiangyan, la 100 de kilometri de epicentru. Inca de luni, premierul vorbise despre un "dezastru major".

"Nu putem conta doar pe echipele medicale din provincia Sichuan, avem nevoie de echipe din exterior", a spus Wen, citat de televiziunea centralia chineza, CCTV.

Presedintele chinez Hu Jintao a anuntat ca eforturile de salvare sunt prioritatea absoluta a Guvernului si a cerut autoritatilor de la toate nivelurile sa se concentreze asupra acestora.
Peste 50.000 de soldati au fost mobilizati pentru a ajuta la eforturile de salvare, a anuntat China Noua.

Seismul a fost resimtit la mii de kilometri departare, la Shangai si Beijing, unde cladirile inalte de birouri au fost parasite de teama. La Beijing nu s-au semnalat victime sau pagube, iar instalatiile pentru Jocurile Olimpice din august nu au fost afectate de cutremur, potrivit organizatorilor.

Numerosi sefi de stat straini au adresat mesaje de condoleante si sustinere Chinei, oferind ajutoare. Printre acestia, presedintele american George W. Bush, cel francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Dmitri Medvedev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.