Sarbii au ales fortele prooccidentale in scrutinul de duminica, dar partidul victorios al presedintelui Boris Tadici nu poate forma singur guvernul si a inceput deja negocierile pentru crearea unei coalitii.

Rezultatele alegerilor din Serbia arata o victorie a blocului pro-Uniunea Europeana condus de Boris Tadici, formatiunea obtinand 36,6% (103 locuri in Parlament).

Pe locul 2 s-au situat radicalii lui Tomislav Nikolici, cu 28,5% din voturi (76 de locuri), urmati de blocul condus de premierul Kostunita, cu 11,3% (30 de parlamentari), socialistii, cu 9,14% (20 de locuri), liberal-democratii, cu 4,6% (13 locuri) si grupul minoritatilor nationale, cu 2,3% din sufragii (7 locuri).
Numarul total al parlamentarilor este de 250, iar o coalitie de guvernamant are nevoie de cel putin 126 de parlamentari.

Presedintele tarii si-a anuntat victoria in alegeri, cu aproape 40% din voturi, dar va avea nevoie de spriijinul a cel putin unui partid nationalist pentru a forma majoritatea.

UE a salutat imediat rezultatele scrutinului din Serbia, victoria fortelor proeuropene in alegerile legislative.
Totusi, nationalistii din Partidul Radical insista ca rezultatele partiale anuntate nu exclud participarea lor la formarea executivului, proces ce ar putea dura pana la trei luni. Daca ultranationalistii si-ar uni fortele cu socialistii si cu blocul lui Kostunita, ar avea mai multe locuri in Parlament decat rivalii lor.

Mai multe ziare sarbe au salutat luni victoria prooccidentalilor in alegeri, subliniind insa rolul de arbitru pe care il va juca Partidul Socialist (SPS) al fostului presedinte Slobodan Milosevici pentru formarea noii coalitii guvernamentale. „Victorie istorica a Serbiei europene“, titra pe prima pagina cotidianul „Danas“, in timp ce „Politika“ afirma: „Victorie a listei lui Tadici“, iar ziarul „Press“ a calificat alegerile drept „triumful lui Tadici“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.