Premiera romaneasca in Timoc«Vlahii» au reusit sa castige 12 posturi de consilieri locali Alegerile locale si legislative din Serbia din acest weekend au fost considerate un referendum privind aderarea la UE.

Victoria le-a revenit clar fortelor proeuropene regrupate in jurul Partidului Democrat al presedintelui Boris Tadici. Formarea unei coalitii de guvernare va fi insa foarte dificila. Pentru organizatiile romanilor din Timocul sarbesc (vlahi in limba sarba-n.r.) au fost primele alegeri dupa 80 de ani in care s-au prezentat la alegeri cu propriile liste, fiind grupati in coalitia „Romani uniti din Serbia“. In plan local, alegerile au reprezentat o premiera istorica pentru timoceni. Coalitia „Romani uniti din Serbia“, care grupeaza peste zece asociatii ale vlahilor, a obtinut 12 locuri de consilieri locali in sase comune.

Maximul care l-ar fi putut obtine era sa castige in zece astfel de comune, locuite de romanii timoceni. „In general suntem multumiti in special pentru faptul ca pentru prima oara romanii din Serbia au participat pe o lista proprie la alegeri. Practic, noi, romanii din Timoc, romanii din Serbia, scriem o noua istorie a noastra aici. De acum incolo nu mai putem fi ignorati. Chiar daca rezultatele nu au fost chiar cele asteptate, de acum incolo in toate consiliile locale ale comunelor in care locuim se vor auzi problemele noastre de natura identitara, sociala sau economica“, a declarat liderul coalitiei Predrag Balasevici, citat de Romanian Global News.

Comuna in Serbia este o diviziune administrativa comparabil cu judetul. La precedentele alegeri acestia s-au aliat cu democratii presedintelui sarb Boris Tadici. Dusan Parvulovici, presedintele Federatiei Romanilor din Serbia, ne-a declarat ca cel mai important lucru este ca s-au organizat si au iesit la alegeri. Un alt obiectiv pentru coalitia lor a fost obtinerea unui loc in Parlamentul din Belgrad, dar acesta nu a fost atins.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.