Ministrii de externe ai Ligii Arabe, reuniti la Cairo, au cerut incetarea imediata a ostilitatilor in Liban. Ei au decis sa trimita o delegatie ministeriala la Beirut, care ar urma sa medieze conflictul dintre guvern si miscarea siita radicala Hezbollah.

Delegatia ministeriala a tarilor arabe va discuta cu toate partile implicate, in incercarea de a gasi o modalitate de solutionare a crizei. Insa sarcina va fi una dificila.

Exista deja o initiativa de mediere a Ligii Arabe in chestiunea alegerii presedintelui libanez, iar aceasta bate pasul pe loc de luni de zile.

Siria, care sprijina miscarea Hezbollah, nu a trimis reprezentanti la Cairo. Damascul a dorit sa evite criticile deschise, atat fata de miscarea siita radicala cat si fata de influenta Siriei in Liban.

Luptele din Liban sunt considerate un dezastru de tari arabe pro-occidentale precum Egiptul sau Arabia Saudita. Acestea doresc sa intareasca guvernul libanez in fata amenintarii Hezbollah, grupare foarte apropiata de Iran.

Insa libertatea de manevra a tarilor arabe este limitata la simple incercari de mediere. Ele nu pot face prea multe in caz ca Libanul se prabuseste din nou in razboi civil.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.