Cinci ministri de externe din Uniunea Europeana urmeaza sa faca luni o vizita in Georgia, pentru a oferi sprijin guvernului de la Tbilisi in disputa tot mai tensionata cu Rusia.

Vizita delegatiei de ministri europeni are loc dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Moscova a anuntat ca strange si mai mult relatiile cu regiunile secesioniste ale Georgiei - Abhazia si Osetia de Sud.

Totodata, Rusia aduce trupe suplimentare in Abhazia. Oficial, acestea sunt trupe de mentinere a pacii, dar Georgia vede altfel lucrurile si a lansat un semnal de alarma recent ca exista un pericol real de razboi cu Rusia.

Unul dintre membrii delegatiei europene care merge luni in Georgia este ministrul suedez de externe Carl Bildt, care a declarat la BBC ca actiunile Rusiei incalca legile internationale.

“In ultimele saptamani a avut loc o escaladare, in primul rand din partea Rusiei”.

“Se pare ca partea rusa testeaza cat de departe poate merge. Comite o serie de lucruri care sunt contrare legilor internationale si sunt clar provocatoare”.

“In aprilie au luat o serie de decizii care pot fi interpretate ca inceputul incorporarii Abhaziei in Rusia”.

“Aceasta este contrar legilor internationale. Au actionat contra avioanelor de recunoastere gerogiene, folosind tehnica militara sofisticata deasupra Abhaziei, ceea ce e clar contrar acordurilor care exista privind regiunea”.

“Si se constata totodata o intensificare a actiunilor politice ale Moscovei in regiune”, a declarat la BBC ministrul suedez de externe, membru al delegatiei europene care face o vizita in Georgia.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.