Autoritatile de la Kiev i-au interzis primarului Moscovei Iuri Lushkov sa mai intre in Ucraina in urma unei declaratii facute de acesta potrivit careia portul Sevastopol nu apartine Ucrainei.

Serviciul secret ucrainean afirma ca primarul rus a ignorat avertismentele ca actiunile sale afecteaza integritatea teritoriala si interesele nationale ale Ucrainei.

Sefa biroului de presa al serviciului de securitate din Ucraina, Marina Ostapenko, a precizat ca primarul Moscovei Iuri Lushkov a fost declarat persona non grata in tara.

"Cetateanul Lushkov a incalcat avertismentul dat de noi si a facut din nou declaratii care sunt in contradictie cu legea referitoare la cetatenii straini care ne viziteaza tara, drept pentru care domnului Lushkov i s-a interzis sa mai intre in Ucraina incepand cu 12 mai", a precizat reprezentanta serviciului de securitate de la Kiev.

Primarul Moscovei a tinut duminica un discurs la Sevastopol, la aniversarea a 225 de ani de la formarea flotei Marii Negre care apartine Rusiei, in care a spus ca Moscova ar avea un drept legal asupra bazei navale de acolo.

"Sevastopol este o baza navala sovietica si nu a fost niciodata data Ucrainei. Sevastopol e o baza navala rusa care trebuie returnata Federatiei Ruse. Cred ca e o problema care trebuie rezolvata de o instanta internationala", a declarat primarul Moscovei.

Orasul Sevastopol e baza flotei Marii Negre a Rusiei. A fost transferat Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov in 1954, cand Rusia si Ucraina erau parte a Uniunii Sovietice.

Viitorul flotei este unul dintre subiectele de disputa intre Rusia si Ucraina. Relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit pe fondul ambitiei Ucrainei de a adera la NATO.

In 1997, Rusia si Ucraina au reusit sa semneze un tratat prin care erau formate doua marine diferite iar Rusia primea patru cincimi din fosta flota a Marii Negre.

Tratatul prevedea ca Rusia poate lua in concesiune unitatile portului Sevastopol pana in 2017. Ucraina a anuntat ca nu are de gand sa prelungeasca tratatul dupa 2017.

Primarul Moscovei afirma insa ca statutul Sevastopolului nu e rezolvat si ca e nevoie de mediere internationala.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.