Polonia si Ucraina au semnat luni un acord pentru demarerea unui studiu pentru un oleoduct care sa se intinda de la Marea Caspica pana in Marea Baltica, ocolind Rusia, relateaza AFP.
"Concluziile tehnice si economice vor permite precizarea participarii Poloniei, Ucrainei, Azerbaidjanului si altor tari in special la construirea unei noi rafinarii in Ucraina", a anuntat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, care a asistat la semnarea acordului impreuna cu omologul sau polonez Lech Kaczynski.
Primele concluzii ale raportului urmeaza sa fie anuntate in luna mai, la Kiev, a adaugat el.

Proiectul acestui oleoduct, bazat pe un tronson care exista deja in Ucraina, a facut obiectul unui prim acord semnat in luna octombrie la Vilnius de presedintii Azerbaidjanului, Georgiei, Lituaniei, Poloniei si Ucraina.
Cele cinci tari din fostul spatiu comunist sunt interesate de construirea unui oleoduct care sa ocoleasca Rusia, pentru a-si diversifica livrarile si pentru a evita presiunile energetice ale Moscovei.

Proiectul vizeaza crearea unui "nou spatiu energetic", potrivit presedintelui polonez.

Oleoductul care leaga Odessa, port la Marea Neagra si orasul Brody, aflat la frontiera polono-ucraineana, a fost dat in folosinta in anul 2002, avand ca scop initial reducerea dependentei Ucrainei de petrolul rus si tranzitarea titeiului catre restul Europei. Dar Ucraina nu a reusit sa obtina petrol de la alte tari decat Rusia si in anul 2004 si-a dat acordul pentru transportarea de titei rus prin aceasta conducta.

Noul proiect prevede extinderea oleoductului pana la Plock, in centrul Poloniei, unde se afla principala rafinarie din tara, iar apoi pana la portul Gdansk de la Marea Baltica.

Reteaua, numita "Nowa Sarmatia", va permite transportarea de petrol din Marea Caspica, extras din tari bogate in titei, cum este Azerbaidjanul si eventual Kazahstanul, catre piete din Europa Occidentala, prin Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.