Roberto Maroni, noul ministru italian de Interne, analizeaza modalitatile prin care ar putea reintroduce controalele la frontierele nationale pentru a limita intrarea romilor, majoritatea cetateni romani, scrie cotidianul La Repubblica.

"Datoria noastra este de a pregati masuri eficiente pe toate fronturile securitatii, tinand seama de ultimele fenomene legate de imigratia comunitara", a declarat Maroni intr-un interviu publicat sambata de cotidianul regional La Padania, intr-o aluzie clara la imigratia provenind din Romania.

Maroni a anuntat in urma cu cateva zile ca, in cazul in care va fi nevoie, "va renegocia cu Comisia Europeana regulile privind libera circulatie, impunand limite atunci cand in joc se afla siguranta nationala", relateaza La Repubblica.

Masurile dure in privinta imigratiei reprezinta cel mai dificil test pe care il va avea de infruntat Maroni, in conditiile in care decretul de lege pentru indepartarea din Italia a cetatenilor comunitari care comit infractiuni, in special romi, a fost respins de doua ori in Parlament, noteaza cotidianul italian.

In plus, nu este deloc usor sa spui Romaniei - a carei aderare la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a fost sustinuta de precedentul Guvern Berlusconi - ca unii dintre cetatenii sai, in special romii, nu vor mai putea sa intre liber in Italia. Si ca va trebui ca zecile de mii de romi care au venit in Italia in ultimele 15 luni sa fie repatriati, mai scrie La Repubblica.

De cand a stiut cu siguranta ca va fi ministru, Maroni s-a concentrat asupra gasirii unei solutii la aceasta dilema. in ultimele zile, inca inainte de a fi investit, el a cerut o documentatie aprofundata Camerei Deputatilor, Senatului si Parlamentului European, pentru a verifica orice posibilitate de suspendare a acordurilor Schengen. Acest tratat, care prevede eliminarea controalelor de la frontierele interne din UE, nu a fost extins inca si in cazul Romaniei si Bulgariei, dar problema apare deoarece romanii si bulgarii pot sa intre liber in Italia pentru ca provin din state membre, la fel ca francezii, de exemplu.

Conventia pentru libera circulatie a cetatenilor comunitari prevede ca, "din motive de ordine publica sau de siguranta nationala", un stat, dupa consultari cu celelalte state vizate, poate "sa decida ca, pentru o perioada limitata de timp, sa fie facute controale la frontiere".

In ultimii ani, in Europa aceasta clauza a fost invocata de mai multe ori, nu doar pentru probleme de siguranta, ci si in cazul evenimentelor sportive si chiar pentru o casatorie. Franta a suspendat deja acordurile in privinta liberei circulatii de sase ori, Belgia a facut acest lucru cu ocazia campionatului european de fotbal din 2000, pentru a preveni intrarea in tara a huliganilor. Acelasi lucru l-a facut si Portugalia, care a gazduit campionatul patru ani mai tarziu. Italia a suspendat aplicarea Tratatului Schengen cu ocazia summitului G8 de la Geneva, iar in urma controalelor reintroduse la frontiera, numeroase persoane au fost oprite si expulzate. Spania a recurs la aceasta posibilitate cu ocazia casatoriei printului Felipe.

Initiativa lui Maroni nu este in realitate o linie politica noua in interiorul aliantei conduse de premierul Silvio Berlusconi. Suspendarea Tratatului Schengen a fost propusa spre dezbatere in precedenta legislatura de catre fostul vicepresedinte al Senatului, Roberto Calderoli, in prezent membru al noului Cabinet Berlusconi, insa inca de pe atunci aparusera dificultati operationale (perioada de suspendare trebuie sa fie totusi limitata) si juridice (verificarile nu trebuie sa afecteze si alti cetateni comunitari). Initiativa presupunea si dificultati diplomatice, putand duce la o criza in relatiile cu Romania, care nu ar fi fost de dorit avand in vedere legaturile comerciale dintre cele doua tari, scrie La Repubblica.

"Romanii sunt membri ai Uniunii Europene, iar directiva UE garanteaza clar libera circulatie a persoanelor", a declarat, citat de La Repubblica, comisarul european pentru multilingvism, romanul Leonard Orban, comentand informatiile referitoare la masurile pe care noul ministru de Interne, Roberto Maroni, s-ar pregati sa le propuna in domeniul imigratiei. "Exista reguli clare ce trebuie aplicate in cazul tuturor cetatenilor Uniunii si in toate statele membre, nu doar in Italia. Situatiile trebuie examinate de la caz la caz, iar expulzarile in masa nu sunt permise. Motivele pentru a face acest lucru trebuie sa fie puternice si clare. Expulzarea trebuie aplicata doar in cazuri exceptionale", a conchis Orban.

Noi legi privind siguranta

In ceea ce priveste imigrantii ilegali, masurile pentru a face mai eficiente expulzarile din Italia vor fi implementate imediat dupa ce Parlamentul European va aproba o noua directiva pe aceasta tema, care extinde pana la 18 luni perioada in care o persoana poate fi tinuta intr-un centru pentru straini. Directiva va fi adoptata imediat de Guvern, scrie, la randul sau, agentia ANSA.

Abia instalat in functie, Maroni si-a luat un ragaz de 48 de ore, adica pana la sfarsitul saptamanii, pentru studierea unui memorandum, a cifrelor si propunerilor formulate de sefii de departamente din Ministerul de Interne, pentru a pune la punct un text pentru "pachetul legilor de siguranta", pe care sa-l prezinte la urmatorul Consiliu de Ministri, potrivit ANSA. Maroni este hotarat sa actioneze in timp-record. Astfel, vineri au avut loc doua reuniuni cu expertii tehnici de la Ministerul de Interne, iar o alta sedinta a fost stabilita pentru luni dupa-amiaza. Obiectivul este ca la reuniunea de marti cu ministrii vizati (al apararii, al justitiei si de externe) sa poata prezenta un plan de siguranta deja schitat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.