In Birmania are loc un referendum pentru modificarea Constitutiei, in pofida apelurilor ONU care a cerut amanarea votului ca urmare a dezastrului provocat de ciclonul Nargis acum o saptamana.

Votul se desfasoara in majoritatea regiunilor tarii dar in zonele cele mai afectate de ciclon scrutinul a fost amanat cu doua saptamani.

Natiunile Unite afirma ca e nevoie urgent de aproape 150 de milioane de dolari pentru ajutorarea victimelor ciclonului.

Un purtator de cuvant al ONU, Richard Horsey, a spus ca organizatiile umanitare nu au ajuns inca sa ajute sutele de mii de oameni ramasi fara apa si alimente dar a precizat ca un avion cu ajutoare a fost trimis in Birmania.

“Facem un zbor de incercare sa vedem in ce masura ajutoarele pot fi primite de Birmania si care sunt sistemele lor de receptionare. E posibil sa mai trimitem si alte zboruri ulterior dar inainte de toate trebuie sa vedem care sunt mijloacele logistice de a trimite barci, elicoptere si camioane in Birmania, in zona deltei, astfel incat sa putem duce ajutoare din capitala in zonele periferice”.

Oficialul ONU a avertizat ca organizatiile umanitare nu mai au mult timp la dispozitie.

“Exista riscul raspandirii de boli precum holera fiindca nu exista apa curata si nici unitati sanitare. Este o problema grava care ar putea determina intrarea in a doua faza a dezastrului, care poate fi la fel de fatala ca si ciclonul”, a spus purtatorul de cuvant al ONU.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.