Consumatorii brazilieni si indieni sunt cei mai verzi din lume, in timp ce consumatorii americani se afla la capatul opus, arata un sondaj realizat la nivel global de National Geographic Society si Compania GlobeScan.

Rezultatele Greendex 2008 arata ca brazilienii si indienii au avut un scor, fiecare, de 60 la capitolul consum sustenabil. Pe locurile urmatoare s-au pozitionat chinezii (56,1), mexicanii (54,3), ungurii (53,2), rusii (52,4), britanicii, germanii si australienii (50,2 fiecare), spaniolii (50), japonezii (49,1), francezii (48,7), canadienii (48,5) si amercanii (44,9).

Sondajul a fost realizat prin intermediul Internetului pe consumatori din 14 tari, impreuna reprezentand mai mult de jumatate din populatia mondiala care foloseste aproximativ 75% din energie la nivel global. Greendex nu s-a axat pe amprenta ecologica a fiecarei tari, ci pe comportamentul indivizilor in patru domenii: locuinte, transport, mancare si produse de consum.

Factorii de la categoria locuinte folositi in sondaj au fost energia folosita pentru incalzire, racire, aparate casnice si consumul de apa. Brazilienii au iesit pe primul loc la aceasta categorie intrucat au case mai mici si folosesc rar aer conditionat sau aparate de incalzire.

La capitolul transport au fost evaluate comportamentele consumatorilor in ce priveste detinerea si folosirea masinilor, lungimea deplasarilor zilnice si utilizarea transportului in comun. Chinezii au iesit pe primul loc la acest capitol deoarece, cel putin deocamdata, multi merg cu bicicleta sau pe jos, iar media de masini pe cap de locuitor este mica.

In ce priveste mancarea, sondajul s-a axat pe observarea comportamentului consumatorului in ce priveste consumul de produse locale, de apa imbuteliate, de carne, de fructe de mare - produse care au, in mod obisnuit, un impact mare asupra mediului. Indienii au cel mai verde comportament in ce priveste hrana deoarece consuma putina carne si mananca multe fructe si legume.

Categoria bunurilor de consum include produse pe care oamenii le folosesc de obicei, pe care le reutilizeaza si de care se debaraseaza.


Despre autor:

Green-Report

Sursa: Green-Report


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.