Premierul israelian Ehud Olmert, pe care justitia israeliana a anuntat oficial ieri seara ca il banuieste de coruptie, a anuntat ca va demisiona, daca va fi inculpat, dar a respins totodata toate suspiciunile care se indreapta impotriva lui, informeaza NewsIn.

"Daca justitia decide sa ma inculpe, voi demisiona", a declarat Olmert ieri seara, reactionand de la resedinta sa din Ierusalim la anuntul oficial al autoritatilor cu privire la a banuielile de coruptie care il vizeaza.

"Nu am luat niciodata mita", a subliniat premierul israelian, care a recunoscut insa ca a primit "contributii financiare" pentru diferitele sale campanii electorale din partea unui om de afaceri american, evreu de origine, Morris Talansky, care locuieste la New York. Premierul a insistat insa asupra faptului ca aceste fonduri nu au fost "ilicite".

Toti comentatorii politici din Israel spun ca daca banuielile de coruptie se vor finaliza cu o inculpare, Olmert va avea obligatia morala de a demisiona.

Comunicatul Ministerului Justitiei si al politiei pune capat lipsei totale de informatii oficiale in legatura cu aceasta afacere care a fost adusa la cunostinta publicului de catre presa. Potrivit comunicatului, Olmert a primit de la un om de afaceri american, Morris Talansky, "sume importante" si "neautorizate" de bani, pe o perioada lunga de timp, "cand era primar al Ierusalimului si ministru al industriei si comertului".

Omul de afaceri, in varsta de 75 de ani, locuieste la New York si este banuit ca a primit din diverse surse bani pe care apoi au ajuns in posesia lui Olmert pentru finantarea campaniilor electorale din 1993 pentru Primaria Ierusalimului, precum si a celor din 1998 si 1999 din cadrul partidului de dreapta Likud.

De ancheta care il priveste pe Olmert se leaga si interogatoriile la care a fost supusa in ultimele zile fosta sa sefa de cabinet, Shula Zaken, care este consemnata la domiciliu, precum si avocatul Uri Messer, un apropiat al premierului, precizeaza comunicatul.

Shula Zaken este acuzata ca s-a folosit de relatiile sale pentru a face ca in anumite posturi de inalti functionari ai serviciilor fiscale sa fie numite persoane de la care sa obtina scutiri in favoarea unor apropiati.

Olmert a fost interogat vinerea trecuta, la solicitarea procurorului Israelului, Menahem Mazuz, dar autoritatile nu au oferit niciun fel de informatii in legatura cu interogatoriile politiei.

Premierul israelian face obiectul a inca trei alte anchete ale politiei. Una dintre ele se refera la suspiciuni legate de tranzactii imobiliare frauduloase atunci cand si-a cumparat casa din Ierusalim, o alta priveste presupuse numiri abuzive in functii, pe criterii politice, atunci cand era ministru al industriei si comertului.

Olmert a negat insa constant ca a incalcat legea.

Clasa politica vorbeste deja despre eventuala demisie sau suspendare a premierului Olmert sau chiar de alegeri anticipate in urmatoarele luni, in conditiile in care actuala legislatura ar trebui sa se incheie, in mod normal, in noiembrie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.