Posibilitatea ca Barack Obama si Hillary Clinton sa formeze un tandem la Casa Alba, in numele unitatii democratilor in lupta impotriva republicanului John McCain, reapare in presa, care considera inevitabila investitura tanarului senator american, relateaza AFP.
In timp ce in urma cu doua luni Clinton, in pofida faptului ca era plasata in urma lui Obama, vorbea mandra de ipoteza de a lucra cu tanarul ei rival in tandem, echipa sa a dat asigurari acum ca posibilitatea de a ocupa functia de vicepresedinte nu o mai incanta. "Nu am auzit-o exprimandu-si interesul pentru un asemenea tandem", a declarat marti directorul de comunicare al senatoarei, Howard Wolfson.

Cativa tineri democrati din anturajul lui Hillary Clinton au lansat totusi o "campanie pentru o echipa de vis". "La inceput avea ca obiectiv organizarea sustinatorilor intr-un 'tandem' Clinton-Obama (in aceasta ordine), insa in ultimele saptamani am vorbit cu sustinatorii lui Obama, care discuta despre un tandem Obama-Clinton si au dreptate", a explicat fondatorul organizatiei "Voteaza-i pe amandoi", Adam Parkhonenko.

De marti seara, reasponsabilul unui curent de centru din Partidul Democrat, Harold Ford, din cadrul DLC (Democratic Leadership Council), a pledat in forta pentru o candidatura comuna. "Un 'tandem' Obama-Clinton ar putea raspunde ingrijorarilor noastre cu privire la animozitatea (dintre cele doua tabere) si dificultatii lui Obama in a obtine voturile populatiei albe", a spus Ford, la postul de televiziune MSNBC.

Profesorul universitar William Galston, fost colaborator al presedintelui Clinton, in prezent din cadrul Brookings Institution, spune ca a-i face sa lucreze impreuna pe cei doi l-ar putea ajuta pe Obama, asa cum in 1960 John Kennedy i-a oferit functia de vicepresedinte rivalului sau Lyndon Johnson si ca in 1980, cand Ronald Regan a facut echipa cu George Bush.

"In pofida neintelegerilor, Obama ar putea sa decida ca cel mai prudent este de a uni partidul in cel mai vizibil mod cu putinta", propunandu-i lui Clinton sa lucreze cu el. "Daca ea nu accepta, partidul ar putea sa nu uite acest lucru", a spus Galston. De mai multe luni analistii viseaza ca cei doi candidati democrati sa devina aliati, in pofida confruntarilor din timpul campaniei. La o zi de la victoriile din Ohio si Texas din luna martie, Clinton a luat in considerare posibilitatea de a face echipa cu rivalul ei, atat timp cat ea ar conduce.

"Daca ii puneti impreuna, forta lor este practic imposibil de oprit", a spus sotul ei, fostul presedinte Bill Clinton. Insa Obama, nu se gandeste la aceasta posibilitate, cata vreme se afla in fruntea cursei pentru investitura.

Manevra este "destul de transparenta", a spus strategul senatorului de Chicago, David Axelrod, lasand sa se inteleaga ca, votand-o pe Prima doamna, alegatorii ar putea sa-l vada pe Obama in functia de vicepresedinte pentru ca acesta sa-si consolideze CV-ul in perspectiva functiei de presedinte.
Acum nimeni nu mai vorbeste de Hillary Clinton in functia de presedinte, iar in tabara lui Obama se mentine prudenta. "Cand vom fi siguri de investitura, Obama ar putea opta pentru un vicepresedinte, insa este prematur sa se vorbeasca deocamdata", a reiterat David Plouffe, stretegul senatorului de Chicago.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.