Picnicuri, gratare in aer liber, parade aeriene si maritime, precum si un concurs pe teme religioase vor marca joi 60 de ani de la infiintarea statului Israel, dar celebrarile sunt umbrite de ancheta care il vizeaza pe premierul Ehud Olmert, relateaza AFP.
Black-out-ul impus de justitie in privinta acestui dosar, calificat drept "foarte serios" de presa, ar putea fi ridicat la incheierea celebrarilor, joi seara.

Pana atunci, israelienii vor organiza traditionalele picnicuri in parcuri, pe plaja sau in gradinile caselor. Potrivit postului de radio public, ei vor consuma in jur de 13 milioane de hamburgeri, fripturi si carnati.
Si armata va contribui la celebrari: aparatele armatei vor survola intreaga tara, iar zeci de parasutisti vor ateriza pe o plaja din Tel Aviv, urmand sa fie recuperati de vedete ale marinei. Armata isi deschide circa zece baze, printre care cea a serviciilor militare de informatii, iar peste zece orchestre militare straine vor defila. La Ierusalim va avea loc un concurs pe teme religioase, pentru tineri, iar joi seara vor fi acordate 20 de "Premii ale statului Israel", cea mai inalta distinctie a tarii, de catre presedintele Shimon Peres si premierul Ehud Olmert.
Sistemul de securitate este strict, de teama unor atentate palestinene, iar armata israeliana a impus un blocaj in Cisiordania.

Pe frontul politic, Olmert a asigurat ca va coopera cu politia in ancheta ce il vizeaza si s-a declarat increzator ca totul se va termina cu bine. Pana acum, tribunalul din Ierusalim s-a limitat la a informa ca "un cetatean strain " este implicat in acest dosar si va fi audiat ca martor. Fosta secretara a lui Olmert, Shula Zacken, a fost interogata de patru ori in zece zile. Cotidianul Yediot Aharonot a afirmat vineri ca Olnmert este suspectat ca a primit sume mari de la un om de afaceri american, pentru finantarea campaniei electorale. In plus, premierul este suspectat de implicare in alte trei afaceri in care exista suspiciuni de tranzactii imobiliare frauduloase si numiri politice abuzive.

Comentatorii au subliniat ca suspiciunile care planeaza asupra premierului sunt foarte grave si au vorbit despre posibilitatea ca Olmert sa fie constrans sa demisioneze sau sa renunte provizoriu la putere, asa cum cere deja o parte a clasei politice. O astfel de situatie ar putrea duce la alegeri anticipate anul acesta, legislatura actuala urmand sa isi incheie mandatul in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.